Foto – Shutterstock

Ar tīru mēli 0


Mēle ir maņu orgāns, kas pirmais sastopas ar garšu. No mēles līdz smadzenēm ir pavisam neliels attālums, tāpēc nervu impulsi smadzenēs nonāk ļoti ātri. Garša stimulē nervus, pamodina garu un sajūtas. Ja mēli klāj bieza aplikumu kārta, garšas uztvere ir traucēta, apēdam pārāk daudz, tāpēc ājurvēdā iesaka tīrīt mēli ar skrubīti vai speciālu karoti, lai šī maņa būtu skaidra, tīra un uzņēmīga.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
VIDEO. Parastā tauta nesaprot augsto mākslu? Šoreiz ir par traku! Kristians Brekte pamatīgi satracinājis latviešus
Lasīt citas ziņas

“Uz paša mēles galiņa atrodas saldā garša, tāpēc ēdienā to uztveram vispirms. Mēles abos sānos ir skābā, pa vidu – asā, tālākajā daļā – rūgtā, bet vēl aiz tās – savelkošā garša. Garšas atbilst dažādiem orgāniem un to sistēmām: saldā – vairogdziedzerim un plaušu augšējai daļai, skābā – plaušām, sāļā – nierēm, asā – kuņģim un sirdij, rūgtā – aizkuņģa dziedzerim, liesai un aknām, savelkošā – resnajai zarnai,” skaidro ājurvēdas ārste.

Katra no sešām garšām konkrēti ietekmē ikvienu no trim došām jeb cilvēka konstitucionālajiem tipiem – vatu, kas sastāv no gaisa un ētera, pittu – uguns un ūdens, kaphu – ūdens un zemes, tās pastiprinot vai pavājinot. Tāpēc ājurvēdā garšām ir ārstnieciska nozīme.

CITI ŠOBRĪD LASA
Arī jūtas un emocijas ir saistītas ar noteiktu garšu. Piemēram, rūgtas vai savelkošas emocijas, piemēram, sēras vai bailes, pastiprina vatu, bet saldās un sāļās – kaphu. Emocionālie traucējumi var iespaidot organismu tāpat kā nepiemērota barība, alkohols vai infekcijas, tāpēc jāzina, vai ēdiena garša šajā brīdī ir psiholoģiski piemērota.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.