Foto-Valdis Semjonovs

Kas vērtīgs sēnēs 0

Kaut gan sēnes uzturā lieto ļoti sen, domas par to vērtību ir pretrunīgas. Daži, pamatojoties uz to, ka šī meža velte satur daudz olbaltumvielu, aug­stās uzturvērtības dēļ sēnes pat pielīdzina gaļai. Savukārt citi uzskata, ka tām nav nekādas vērtības, turklāt sēnes ir grūti sagremojamas (organismam to darīt traucē esošās kokšķiedras).

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
“Varēja notikt ļoti liela nelaime…” Mārupes novadā skolēnu autobusa priekšā nogāzies ceļamkrāns 5
Lasīt citas ziņas

Sēņu, tāpat kā citu pārtikas produktu, uzturvērtību vispirms nosaka to ķīmiskais sastāvs, kas atkarīgs no sugas, augšanas vietas un attīstības stadijas. Jaunas ir vērtīgākas nekā vecas, cepurītēs ir vairāk barības vielu nekā kātiņos. Turpinot šo uzskaitījumu, jāuzsver, ka olbaltumvielu ziņā sēnes ir vērtīgākas par kartupeļiem, bietēm un kāpostiem, arī tauku ir vairāk nekā dārzeņos. Vēl tās satur samērā daudz minerālvielu (šajā ziņā pat pielīdzināmas augļiem), un netrūkst A, B1, D un PP vitamīna (D vitamīna sēnēs nav mazāk kā sviestā vasaras periodā!). Tātad sēņu ķīmiskais sastāvs liecina, ka tajās ir pietiekami barības vielu.

Atkarībā no lietošanas vērtības sēnes iedalāmas trijās šķirās:

CITI ŠOBRĪD LASA

• pirmajai šķirai pieder visvērtīgākās un garšīgākās – baravikas, rudmieses, krimildes, lauka atmatenes, baltās trifeles;

• otrajai šķirai pieskaitāmas apšu bekas, bērzu bekas, sviesta bekas un vilnīši;

• trešajai šķirai atbilst priežu bekas, bērzlapes, gailenes un citas.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.