Sēņu pelmeņi – interesanta un garda recepte 7

Autors: Aija Geida, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
2025. gads sola “stabilu melno svītru” 5 zodiaka zīmēm
“Viņš ļoti labi apzinās, ka daudzi no viņa grib atbrīvoties.” Eksperts nosauc brīdi, no kura Putina dienas būs skaitītas
Lasīt citas ziņas

Sastāvdaļas mīklai
500 g kviešu miltu
250 ml piena
60 g sviesta
Tējkarote sāls

Pildījumam
300 g šampinjonu
100 g kaltētu sēņu (vislabāk baravikas, bet var jebkuras ēdamās meža sēnes)
2 ķiploku daiviņas
Tējkarote sviesta
Šalotes sīpols
Tējkarote sāls
Biobuljona kubiciņš bez sāls

CITI ŠOBRĪD LASA

Pagatavošana.
Mīklas pagatavošanai katliņā ielej pienu, pievieno sāli, divas ēdamkarotes kviešu miltu un visu rūpīgi samaisa, lai neveidojas kunkuļi. Pievieno sviestu, liek uz vidēji lielas uguns un nepārtraukti maisa, līdz masa sāk vārīties. Nogriež mazāku uguni un vāra, līdz mīkla iegūst skābā krējuma konsistenci. Kunkuļus izspiež caur sietiņu, pēc tam masu liek atdzesēties. Tad mīklai pamazām pievieno miltus. Kad mīkla kļūst biezāka, to noliek uz galda un mīca tik ilgi, kamēr nelīp pie rokām, kļūst elastīga un mīksta. Šis proces ilgst aptuveni 15 minūtes. Jo labāk izmīcīta mīkla, jo tā ir elastīgāka. Svarīgi ir ļaut mīklai pusstundu atpūsties, pirms tam apsedzot ar pārtikas plēvi.

Pa to laiku gatavo pildījumu. Kaltētas meža sēnes nakti mērcē – tad tās būs mīkstas un viegli sagriežamas. Šampinjonus un sīpolu sagriež smalkos kubiciņos, ķiplokus sakapā. Uz pannas izkausētā sviestā apcep ķiplokus, sīpolus un abu veidu sēnes. Pievieno pirms tam glāzē ūdens izšķīdinātu buljona kubiciņu un visu sautē uz pannas, līdz ūdens iztvaiko un pildījums kļūst mīksts.

Mīklu plāni izrullē, sagriež 3 x 3 cm kvadrātiņos un vidū liek pildījumu. Visus četrus stūrus savieno viducī un saspiež vaļā palikušās kabatiņas. Salipina divus galiņus pa diagonāli, atstājot apakšā malu, caur kuru lipina, un pēc tam atlikušos divus galiņus atkal savieno pa diagonāli. Tādējādi izveidojas skaista rozīte. Var gatavot arī vienkāršus pīrādziņus vai izmantot speciālās pelmeņu gatavošanas veidnes.

Uzvāra ūdeni, pievieno sāli, ēdamkaroti sviesta, ieliek pelmeņus un vāra, kamēr tie gatavi. Pēc pelmeņu uzpeldēšanas ļauj tiem pavārīties vēl dažas minūtes un tad izņem no trauka. Lai būtu izcili gardi, pelmeņus var izcept cepeškrāsnī (+200 oC aptuveni 15–20 minūtes), tad iemērkt iepriekš pagatavotā dārzeņu buljonā un izrotāt ar zaļumiem.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.