Foto – Shutterstock

Sēņu ekstrakts. Lieliska piedeva mērcēm, zupām, gaļas ēdieniem 0

1 kg sēņu, 20–30 g sāls, 200 g ūdens.

Ekstrakts ir sabiezināta sēņu sula. Tā gatavošanai izlieto sulīgākās, gaļīgākās sēnes. Tāpat var izmantot pāraugušas sēnes, bet nebojātas. Arī sēņu kātus var labi izmantot ekstrakta gatavošanai.

Reklāma
Reklāma
“Iespējams, vainīga ir kļūda mašīnas vadītāja vai vecākā apkalpes vadītāja rīcībā.” Noteikta precīza nogrimušās bruņumašīnas atrašanās vieta 55
Kā atbrīvoties no “stresa riepas” uz vēdera? 10 pārtikas produkti, kas palīdz samazināt kortizola līmeni
“Tas ir vienīgais, kas darbosies.” Īlons Masks atklāj, kas palīdzēs izbeigt karu Ukrainā
Lasīt citas ziņas

Vispiemērotākās sēnes ekstrakta gatavošanai ir baravikas, purva un zaļās bērzlapes, atmatenes, priežu un bērzu bekas, saldās krimildes, apšubekas, gailenes, saulsardzenes, rudmieses u. c.

Notīrītas, nomazgātas sēnes sagriež sīkos gabaliņos, pārkaisa ar pusdevu sāls, ielej pusi no receptē minētā ūdens daudzuma un lēni sautē.

CITI ŠOBRĪD LASA

Sautēšanas laikā radušos sulu nosmeļ traukā. Kad sēnes kļūst sausas, pielej ūdeni un vēl pasautē. Pēc tam sēnes saliek audekla maisiņā un labi nospiež.

Iegūto sulu samaisa ar iepriekš nosmelto sulu, pieliek atlikušo sāli un uz straujas uguns vāra tik ilgi, kamēr puse no sulas iztvaikojusi. Karstu ekstraktu sapilda izkarsētās burkās vai pudelēs, uzliek novārītus metāla vāciņus, pievalcē, pudeles aizkorķē un sterilizē 100 oC temperatūrā 0,5 litru traukus 40 minūtes. Pēc sterilizēšanas burku
aizvalcē un pusstundu tur ar vāciņu uz leju, tad atgāž un atdzesē.

Sēņu ekstraktu izmanto kulinārijā kā garšvielu mērcēm, zupām un dažādiem gaļas ēdieniem.

Sagatavots pēc tematiskā izdevuma “Mājas labumi”

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.