Foto – Shutterstock

Sēņu ekstrakts. Lieliska piedeva mērcēm, zupām, gaļas ēdieniem 0

1 kg sēņu, 20–30 g sāls, 200 g ūdens.

Ekstrakts ir sabiezināta sēņu sula. Tā gatavošanai izlieto sulīgākās, gaļīgākās sēnes. Tāpat var izmantot pāraugušas sēnes, bet nebojātas. Arī sēņu kātus var labi izmantot ekstrakta gatavošanai.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
2025. gads sola “stabilu melno svītru” 5 zodiaka zīmēm
Lasīt citas ziņas

Vispiemērotākās sēnes ekstrakta gatavošanai ir baravikas, purva un zaļās bērzlapes, atmatenes, priežu un bērzu bekas, saldās krimildes, apšubekas, gailenes, saulsardzenes, rudmieses u. c.

Notīrītas, nomazgātas sēnes sagriež sīkos gabaliņos, pārkaisa ar pusdevu sāls, ielej pusi no receptē minētā ūdens daudzuma un lēni sautē.

CITI ŠOBRĪD LASA

Sautēšanas laikā radušos sulu nosmeļ traukā. Kad sēnes kļūst sausas, pielej ūdeni un vēl pasautē. Pēc tam sēnes saliek audekla maisiņā un labi nospiež.

Iegūto sulu samaisa ar iepriekš nosmelto sulu, pieliek atlikušo sāli un uz straujas uguns vāra tik ilgi, kamēr puse no sulas iztvaikojusi. Karstu ekstraktu sapilda izkarsētās burkās vai pudelēs, uzliek novārītus metāla vāciņus, pievalcē, pudeles aizkorķē un sterilizē 100 oC temperatūrā 0,5 litru traukus 40 minūtes. Pēc sterilizēšanas burku
aizvalcē un pusstundu tur ar vāciņu uz leju, tad atgāž un atdzesē.

Sēņu ekstraktu izmanto kulinārijā kā garšvielu mērcēm, zupām un dažādiem gaļas ēdieniem.

Sagatavots pēc tematiskā izdevuma “Mājas labumi”

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.