Seniorus Latvijā iesaista jauna superprodukta radīšanā 0
Sandra Dieziņa, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”
Sākot darbu pie jauna pārtikas produkta izveides, Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) zinātnieku izveidots uzņēmums “SpirulinaNord”, dabiskās pārtikas ražotājs “KEEFA” un Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) zinātnieki rīko interaktīvas tiešsaistes darbnīcas senioriem par pārtiku, ēdienu un iepirkšanos, lai izzinātu viņu vēlmes un vajadzības.
Pavisam no 8. līdz 19. jūnijam notiks desmit tiešsaistes semināru cikls.
Tajā aicināti piedalīties cilvēki vecumā no 65 gadiem, lai runātu par pārtiku, ēdiena gatavošanu, ēšanas paradumiem, dalītos pieredzē ar citiem dalībniekiem un veiktu praktiskus un radošus uzdevumus.
Pasākuma mērķis ir iesaistīt seniorus jaunu augļu, ogu un dārzeņu sulas vai biezeņu ražošanas koncepcijas izstrādē.
Visas semināra tiešsaistes sesijas atbalstīs profesionāli organizatori un rūpīgi visu izskaidros, tāpēc senioriem nav nepieciešamas iepriekšējas zināšanas par pārtiku, tās ražošanas tehnoloģijām vai inovācijām.
Viss, kas ir nepieciešams, lai piedalītos seminārā, ir dators ar piekļuvi internetam. Senioriem būs ne tikai laiks strādāt pie plānotajiem uzdevumiem, bet arī iespēja socializēties un iepazīt jaunus cilvēkus.
“Mēs augsti vērtējam senioru dzīves pieredzi, atziņas un viedokļus, un, pats galvenais, seniori ir pelnījuši, lai arī viņu vēlmes tiktu iekļautas jauna produkta izstrādes procesā,” stāsta projekta īstenotāji.
“SpirulinaNord” attīsta tehnoloģiju vērtīgās tropu mikroaļģes spirulīnas audzēšanai vēsā klimatā, izmantojot inovatīvu bioreaktoru, kur tiek nodrošināta augšanai nepieciešamā temperatūra, apgaismojums un barības vielas jeb aļģu “ēdienkarte”.
Kopš pagājušā gada beigām uzņēmuma produkts – svaiga spirulīna – pieejama tirdzniecībā. Tradicionāli vienu no vecākajām aļģēm audzē seklos dīķos Āfrikā, rūpnieciskos mērogos – tuksnešainos apgabalos ASV un Ķīnā.
Eiropā to audzē siltumnīcās vien dažās valstīs – Itālijā, Spānijā un Francijas dienvidos. 99% komerciāli tā pieejama vien kaltētā veidā.
Pulverim ir specifisks dīķa aromāts, kas daudziem nav pieņemams, savukārt svaigai spirulīnai nav izteiktas smaržas vai garšas.
Spirulīna ir izcils antioksidantu un dažādu vitamīnu avots, satur visas neaizvietojamās aminoskābes, kas augu valsts produktos ir retums.
Pēdējos gadu desmitos šī mikroaļģe tiek intensīvi pētīta, atklājot arvien jaunas svarīgas īpašības, piemēram, spēju uzlabot imunitāti, aknu un nieru darbību.
“SpirulinaNord” izveidoja RTU Materiālzinātnes un lietišķās ķīmijas fakultātes Vispārīgās ķīmijas tehnoloģijas institūta pētniece Agnese Stunda-Zujeva, RTU Ūdens pētniecības zinātniskās laboratorijas vadošā pētniece Kristīne Veģere un biznesā pieredzējušais Kaspars Veģeris.
Savukārt dabiskās pārtikas ražotājs “KEEFA” ir pazīstams ar zīmola “Simply Food” produktiem – augstvērtīgām un ekoloģiski tīrām biezsulām un augļu un dārzeņu biezeņiem. Informācija par projektu pieejama LLU mājaslapā.