Sēnes zupā: kā pagatavot? 0
Iepriekšējais bija bagātīgs sēņu gads, tāpēc daudziem krājumā droši vien ir sālītas, kaltētas, ceptas un saldētas meža veltes, no kurām var pagatavot gardas maltītes.
Recepšu grāmatā “Ģimenes krājumi”, kuru izdevusi AS “Lauku Avīze”, teikts, ka sēņu buljonam vispiemērotākās ir kaltētas sēnes, jo no tām izvārās aromātisks un stiprs virums.
• Vispirms kaltētās sēnes pārlasa un nomazgā.
• Uzlej aukstu ūdeni un uzbriedina 3–4 stundas.
• Sēnes izņem no ūdens, lai buljonā nenokļūtu trauka dibenā nosēdušās smiltis. Vēlreiz noskalo.
• Ūdeni, kurā mērcējās sēnes, izkāš, līdz galam nenolejot, jo tajā var būt smiltis.
• Sēnēm vēlreiz uzlej šo šķidrumu.
• Vāra aptuveni stundu +90…+95 °C temperatūrā. Katlam uzliek vāku, lai neizgarotu aromāts.
• Izvārītās sēnes izņem no buljona un noskalo ar aukstu ūdeni.
• Ļauj buljonam nostāvēties.
• Uzmanīgi nolejot, buljonu izkāš un uzvāra, lai to dezinficētu.
• Kaltētās sēnes, ko izmantoja buljona vārīšanai, sasaldē ar nelielu daudzumu šķidruma – atkausējot tās būs sulīgākas.