Senči sklandraušus cepa rudenī. Autentiska recepte 0
Sastāvdaļas (22–26 rauši)
• 1 kg rupjo rudzu miltu
• 100 g kviešu miltu
• 120 g margarīna vai sviesta
• 10 g sāls
Pildījumam
• 1,2 kg kartupeļu
• 3,2 kg burkānu
• 180 g sviesta
• 15 g sāls
• 600–800 g krējuma
• 300–500 g cukura
• 4 olas
• Sāls pēc garšas
• Ķimenes vai kanēlis pēc garšas
Pagatavošana.
1. Pamatnei rudzu miltus sajauc ar karstu ūdeni, kam iepriekš pievieno margarīnu vai sviestu un sāli. Mīca tik ilgi, līdz masa kļuvusi stingra, viegli veltnējama.
2. No apmēram 3 mm biezas kārtas izspiež vai izgriež apaļas ripas.
3. To malas uzloka uz augšu un liek uz cepamplāts, kas ieziesta ar taukvielām. Malām jābūt saturīgām, stingri jāstāv uz augšu.
4. Pildījumam izvāra kartupeļus, samaļ vai sarīvē viendabīgā masā. Mīcot pievieno sāli un izkausētu sviestu. Masu klāj izveidotajā formā.
5. Burkānus izvāra, samaļ un mīcot pievieno cukuru un skābu krējumu, ja vēlas – olas, nedaudz miltu vai mannas. Var likt klāt arī svaigus rīvētus burkānus. Klāj virsū kartupeļu masai. Kartupeļu un burkānu proporcijai jābūt 1 : 2.
6. Sagatavoto sklandrausi cep cepeškrāsnī +220…+230 °C 10–15 minūtes, malkas plītī – pusstundu.
7. Neilgi pirms cepšanas beigām uzlej skāba krējuma, cukura un olas maisījumu vai tikai skābu krējumu, kam uzkaisa cukuru. Var uzbārstīt arī ķimenes.
8. Gatavs sklandrausis ir 1,5–2,5 cm biezs. Tam raksturīga burkānu dzeltenīgi oranžā krāsa, bet garša var būt saldena līdz ļoti salda. Ēdot nepārprotami jūtama maizes klātbūtne, ko piešķir mīklas pamatne, bet dominē burkāni. Sklandraušus ēd aukstus, piedzerot tēju vai pienu.