Sēklas no mazajiem ķirbīšiem – nav zināms, kas izaugs 0
Lielveikalā pārdošanā bija ķirbīši greipfrūta lielumā. Ievācu, izžāvēju sēklas. Vai izaugs? EVA KANDAVAS NOVADĀ
“To, kas izaugs no šiem ķirbīšiem, nevar prognozēt. Ja neaudzē speciāli sēklu ieguvei, neveic īpašu apputeksnēšanu, ķirbji nesaglabā šķirnes īpašības, jo saziedas ar blakus augošajiem augiem, tādēļ nākamajā gadā augļi iegūst pavisam citu krāsu. Skaista ķirbju raža izdodas vienīgi tad, ja katru gadu sējai izmanto veikalā piedāvātās sēklas,” stāsta zemnieku saimniecības “Kliblapsas” saimniece Ilze Venterzute.
Ir ļoti daudz ēdamo un dekoratīvo ķirbju šķirņu, kas veido dūres lieluma augļus ar atšķirīgu izskatu un garšu: Ozolzīļu, ‘Table Ace’, ‘Festival’, ‘Sweet Dumpling’, ‘Baby Boo’ un citas. Kamēr miza mīksta, nav pārkoksnējusies, var ēst arī dekoratīvos mazos ķirbīšus. Nogatavojoties miza tiem kļūst cieta, koša. Glabāšanās laiks atkarīgs no tā, cik labi šiem ķirbīšiem pēc novākšanas izžuvis vidiņš. Ja zem cietās mizas ir tikai sēklas (nav mīkstuma) un augļus tur sausā vietā, tie var nostāvēt 1–2 gadus (parasti gan pēc jaunā gada no dekoratīvajiem ķirbīšiem kā telpu dekora atvadās).