Sekas būs jūtamas jau pēc trim nedēļām: zinātnieki nosauc veselībai kaitīgākos produktus 0
Pārtikas produkti ar augstu piesātināto tauku saturu, piemēram, kūkas, čipsi un hamburgeri, var nodarīt lielu postu organismam jau trīs nedēļu laikā, atklāts Oksfordas universitātes pētījumā.
Žurnālā “Clinical Nutrition” publicētajā zinātnieku pētījumā ir uzsvērts šo pārtikas produktu potenciālais kaitīgums sirds veselībai un vispārējai labsajūtai, raksta “Daily Mail”.
Pētījuma dalībnieki tika sadalīti divās grupās: viena no tām ievēroja diētu ar augstu piesātināto tauku saturu, bet otra uzņēma veselīgākos polinepiesātinātos taukus, kas sastopami tādos produktos kā treknas zivis un rieksti.
Tiem, kas uzturā lietoja produktus ar piesātinātajiem taukiem, ievērojami pasliktinājās galvenie veselības rādītāji, tostarp palielinājās sirds un asinsvadu slimību risks, tauku saturs aknās pieauga par 20%, palielinot 2. tipa diabēta attīstības risku.
Šiem cilvēkiem par aptuveni 10% palielinājās arī kopējais holesterīna līmenis un “sliktā” ZBL holesterīna līmenis.
Turpretī grupā, kas lietoja polinepiesātinātos taukus, veselība ievērojami uzlabojās. Holesterīna līmenis samazinājās par aptuveni 10%, un sirds muskulī palielinājās enerģijas rezerves.
Vadošais pētnieks Nikola Srničs uzsvēra, ka tieši tauku veids, nevis to daudzums, ir izšķirošs faktors sirds un asinsvadu sistēmas veselībai.
Līdzsvarotam uzturam eksperti iesaka katru dienu ēst cieti saturošus ogļhidrātus, piemēram, pilngraudu maizi, rīsus un makaronus, kā arī vismaz piecas porcijas augļu un dārzeņu. Ierobežot piesātināto tauku uzņemšanu līdz 20 g sievietēm un 30 g vīriešiem dienā. Uzņemt nepiesātinātos taukus no zivīm, riekstiem un noteiktām eļļām, kas var būtiski uzlabot sirds veselību
Pētījuma autori uzsver, ka, veicot apzinātu pārtikas produktu izvēli, cilvēki var labāk kontrolēt holesterīna līmeni un samazināt hronisku slimību, piemēram, sirds slimību un 2. tipa diabēta risku.