Slimnīcā sava marķēta kastīte ar ēdienu 0
“Mans mazbērns janvārī gulēja Bērnu slimnīcā Vienības gatvē nodaļā, kur bērniem pusdienas izsniedza vienreizlietojamos plastmasas trauciņos. Reiz viņš palika bez zupas, jo netīšām apgāza šo plastmasas kastīti, kas nav diez ko stabila. Vai tiešām šādu plastmasas izstrādājumu iegāde ir ekonomiski izdevīga slimnīcai, zinām taču arī to, ka plastmasas atkritumi piesārņo vidi un arī ēdienu no tiem baudīt nav nemaz tik veselīgi. Mans mazbērns gulēja slimnīcas 4. nodaļā, un ar viņa ārstēšanu esam ļoti apmierināti, zēnam arī izdevās uzstādīt diagnozi – celiakija.” Ilze B. Vidzemē
Atbild Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) sabiedrisko attiecību dienesta vadītāja Romēna Namniece: “Janvārī sākām triju mēnešu pilotprojektu trijās mūsu slimnīcas nodaļās, lai izvērtētu ieguvumus un zaudējumus, ieviešot ēdināšanas procesā porciju izdali vienreizlietojamos traukos. Jau tagad varam secināt, ka tam ir gan savi plusi, gan mīnusi. Piemēram, plusi ir tādi, ka, redzot uz katras kastītes bērna vārdu, viņi draudzīgi viens otram sauc – redz, Jāni, tava kastīte un redz, kur mana, nevis nesaprot, kāpēc, piemēram, saimniece viņam nedod kartupeļus kā citam palātas biedram, bet rīsus. Bērnam jau diezgan grūti izprast diētas nozīmi. Šādās kastītēs arī ēdiena daudzumu virtuvē iespējams precīzi nosvērt, kas nav iespējams, vienkārši uz vietas izdalot ēdienu. Jāsaprot, ka noteiktā diēta ir viens no terapijas veidiem slimnīcā, un pavisam mums tādas ir septiņas, ieskaitot zīdaiņiem paredzētos piena maisījumus. Protams, pilotprojekta gaitā vērtēsim gan ekonomisko, gan racionālo, gan estētisko, gan citus aspektus, lai pieņemtu lēmumu par kopēja projekta realizēšanu vai nerealizēšanu slimnīcā. Pirmās atsauksmes no pilotprojektā iesaistītajām trim nodaļām liecina, ka ir nodaļas, kur par iespējamo jaunievedumu ir apmierināti gan bērnu vecāki, gan personāls, un ir arī mazāk apmierināti. Gribu vēl piebilst, ka ēdiena izdale pacientiem pa porcijām vienreizējos traukos (katram bērnam sava marķēta kastīte ar ēdienu atbilstoši ārsta noteiktai diētai) tiek praktizēta arī citās Eiropas klīnikās. Mūsu gadījumā noteicošais būs pacients un viņa ieguvumi, proti, precīzi sadalīta porcija, lai pacients diennaktī uzņemtu 1800 – 2000 kilokaloriju, lai tiktu nodrošināta atbilstoša diēta katram bērnam, vienlaikus saglabājot informācijas konfidencialitāti u. c.”