Sautēti skābēti kāposti ar āboliem un kartupeļiem 0
Vēsajā laikā garšos sātīgs un sildošs kāpostu-kartupeļu-ābolu sautējums.
Sastāvdaļas
• 6 kg skābētu kāpostu ar ķimenēm un burkāniem
• 0,8–1 kg sīpolu
• 800 g burkānu
• 3–4 antonovkas āboli
• 2–3 svaigi kartupeļi
• 4–6 ķiploka daiviņas
• 1 ēdamkarote putraimu
• cūku tauki
• cukurs, sāls
• smaržīgo piparu graudi
• lauru lapas
Pagatavošana
1. Lai pagatavotu šo kāpostu daudzumu, vajadzēs 10 l tilpuma katlu. Vispirms cūku taukos apcep sagrieztus sīpolus.
2. Pievieno sarīvētus burkānus un apcep. Pievieno nomizotus, četrās daļās sagrieztus ābolus.
3. Pastumjot malā katla saturu, izbrīvē katla viduci un ieber 3 ēdamkarotes cukura. To karamelizē, raugoties, lai nepiedeg.
4. Karamelizēto cukuru rūpīgi iemaisa sīpolu, burkānu un ābolu masā. Pievieno skābētos kāpostus ar visu sulu.
5. Ja šķidruma par maz, pielej ūdeni. Tam nav jānosedz kāposti, bet jābūt redzamam starp kāpostiem, jo kāpostiem nav jāvārās, bet jāsutinās.
6. Pierīvē kartupeļus, iemaisa kāpostus un, palaikam apmaisot, visu sautē 2–3 stundas.
7. Ja sautējot pārāk ātri iztvaikojis ūdens, pievieno vēl, citādi kāposti piedegs.
8. Kad kāposti gandrīz mīksti, pieliek smaržīgos piparus, lauru lapas, ja vajag – arī cukuru un sāli. Nobeigumā iespiež ķiploka daiviņas.
9. Putraimus var pievienot, taču var arī bez tiem iztikt. Ja pievieno, tos vispirms apcep kopā ar burkāniem un sīpoliem un atstāj, lai gatavojas kopā ar kāpostiem.
10. Pasniedz ar cepeti, kotletēm, karbonādi vai citu gaļas ēdienu.
Ja ir kupla ģimene, ar šo kāpostu daudzumu būs pietiekami, lai ģimene varētu tos ēst no Ziemassvētkiem līdz nākamā gada sākumam. Ar katru sildīšanas reizi sautētie kāposti kļūst arvien garšīgāki.
Recepti iesaka Rendas pagasta piemājas saimniecības Klintis saimniece Ilona Kricka-Krauja