Sautēti kāposti visām gaumēm. 5 dažādas versijas 5
Liekas, ka kāpostus katrā mājā štovē mazliet citādāk un, pats amizantākais, katra saimniece domā, ka tieši viņa zina, kā tos pagatavot pareizi. Pieredzējušām jau ir savi knifiņi. Vēlamies ar tiem padalīties…
Izsutinot skābētus kāpostus, iegūstam tos bālus un mīkstus, kas ir mazliet ieskābeni un garšo… ne pēc kā. Kā tikt pie kārdinoši brūnajiem, spīdīgajiem? Ir trīs komponenti, kuri vēl jāizmanto – taukvielas, garšvielas un karamelizēts cukurs. Bez šīm sastāvdaļām īsti štovētie kāposti neiznāk, vien tāds sautējums.
Diētiskie kāposti
• 750 g skābētu kāpostu,
• 250 g svaigu kāpostu,
• 1 liels burkāns,
• 2 – 3 ķiploka daiviņas,
• 80 g brūnā cukura,
• 1 – 1,5 tējkarotes sāls,
• ½ tējkarotes maltu melno piparu,
• 2 ēdamkarotes ķimeņu,
• ½ tējkarotes kurkumas,
• 2 lauru lapas,
• 50 ml augu eļļas.
Pirms gatavošanas kāpostus vienu reizi nomazgā, aplejot ar aukstu ūdeni un nokāšot. Tad liek vārīties, ūdeni lejot tik, lai tas kāpostus nenosedz, mazliet zem to līmeņa. Kad paliek mīkstāki, pievieno strēmelītēs sagrieztus svaigos kāpostus, cukuru, sāli un garšvielas. Aptuveni 10 – 15 minūtes pirms vārīšanās beigām pieliek rīvētu burkānu, sakapātus ķiplokus un eļļu. Sanāk maigi kāposti, kas nerada smagumu vēderā un labi sader ar svētku galda treknajiem ēdieniem.
Ar medu un apelsīnu sulu
• 1 kg skābētu kāpostu,
• 4 ēdamkarotes medus,
• 3 apelsīni,
• 100 g sviesta vai 50 ml augu eļļas,
• 1 – 1,5 tējkarotes sāls,
• ½ tējkarotes maltu melno piparu.
No diviem apelsīniem izspiež sulu, trešo sagriež mazos gabaliņos. Katlā liek kāpostus, sviestu, medu, sāli, piparus, apelsīna gabaliņus un apelsīna sulu un sutina visu, kamēr gatavi. Mazliet citāda, neparastāka, eksotiskāka garša – kā pārsteigums Jaunajā Gadā!
Kāposti ar putraimiem
• 1 kg skābētu kāpostu,
• 500 g cūkas ribiņu vai stilbiņa,
• 2 sīpoli,
• 60 – 80 g miežu putraimu,
• 4 ēdamkarotes augu eļļas,
• 4 ēdamkarotes brūnā cukura,
• 1 tējkarote sāls,
• 1 ēdamkarote ķimeņu,
• ½ tējkarotes maltu melno piparu.
Kāpostus pārlej ar ūdeni, pievieno gaļu un sutina, kamēr tie pusmīksti. Tikmēr uz pannas apcep sīpolus. Tad pieliek cukuru, augu eļļu, sāli, ķimenes un piparus. Pieber sauju miežu putraimus (ja grib tumīgākus, vairāk, ja ne, var samazināt daudzumu). Sutina, līdz mīksti. Tad izņem gaļu, atkaulo, sagriež gabaliņos un pievieno kāpostiem. Ļoti aromātiski, sātīgi un patrekni!
Svētku
gardie kāposti
• 1 kg skābētu kāpostu,
• 200 g sviesta,
• 70 g cukura,
• 1,5 ēdamkarotes ķimeņu,
• 2 sīpoli,
• 3 ķiploka daiviņas,
• 1 – 1,5 tējkarotes sāls,
• ½ tējkarotes maltu melno piparu.
Kāpostus pārlej ar vārošu ūdeni un vāra, līdz tie mīksti, tad nospiež lieko šķidrumu. Pannā karamelizē cukuru (uz sausas pannas uzber cukuru, pievieno divus pilienus ūdens, un, nemaisot ar karoti, bet kratot pannu, lēnam vēro, kā cukurs karamelizējas). Pielej 100 ml vāroša ūdens (nekādā gadījumā aukstu!) un maisa, līdz iegūst vienmērīgu masu, tad pievieno sviestu un izkausē. Apcep šajā masā sagrieztus sīpolus, pieliek garšvielas, kāpostus. Beigās var pievienot apceptu cauraudzīti. Kāposti sanāk patrekni, ēdami tiešām svētkos pāris reizes gadā, toties ļoti gardi!
Maigie kāposti
• 1 kg skābētu kāpostu,
• 150 ml saldā krējuma,
• 2 ēdamkarotes augu eļļas,
• 50 – 70 ml tomātu pastas,
• 100 g brūnā cukura,
• 2 sīpoli,
• 2 ēdamkarotes ķimeņu,
• 1,5 tējkarotes sāls.
Kāpostus pārlej ar ūdeni, pievieno augu eļļu un vāra, līdz mīksti. Tad pievieno apceptus sīpolus, sāli, cukuru, saldo krējumu un tomātu pastu un pasutina vēl 5 – 10 minūtes. Sanāk štovēti kāposti ar patīkami maigu garšu. Beigās var pievienot arī apceptu cauraudzīti.