Sausmaizītes – no aunazirņiem. Ķekavnieku alternatīva maizei un sausiņiem 0
Šā gada izstādē “Riga Food 2017” vairāki jaunie uzņēmēji demonstrēja savus produktus, kas radīti sadarbībā ar Latvijas Lauksaimniecības universitātes un Dārzkopības institūta pētniekiem. Viņu vidū – arī Ķekavas uzņēmums SIA “Jolle”, kurā no zirņu miltiem tiek ražoti sausmaizītes jeb krekeri un salmiņi.
Jolanta Māziņa, uzņēmuma valdes locekle, stāsta, ka produkts izveidots LLU Tehnoloģiju pārneses centrā kopā ar zinātniekiem, kā arī testēts laboratorijās. Arī iepakojums piemeklēts ar LLU speciālistu atbalstu – tāds, kas attur mitrumu, lai transportēšanas laikā sausmaizītes nelūst.
“Aunazirņu miltus saņemam no Anglijas. Bez tiem sastāvā ir arī linsēklas, saulespuķu, kaņepju sēklas, ķimenes, sāls, oregano, piparu maisījums. Visas dabiskās sastāvdaļas. Šis nav gadījums, kad zirņi uzpūš vēderu, tāpēc līdzsvaram liekam klāt ķimenes un garšaugus. Garantējam – nav neviena alergēna, tīrs produkts, bez E vielām. Ikviens ģimenes loceklis var droši ēst,” saka uzņēmēja.
Produkts tapa vairāk nekā gadu. Vēl viens gads bija vajadzīgs ražošanas iekārtošanai. “Gājām garāko ceļu, piesaistījām ES fondu naudu un izveidojām pilnīgi jaunu ražotni ar jaunām iekārtām,” saka J.Māziņa.
Patlaban sortiementā ir četru dažādu veidu produkti. Krippu klasiskā versija ir lieliska alternatīva maizei, galetēm un sausiņiem. Bagātīgs olbaltumvielu (25%) un šķiedrvielu (13%) avots. Salīdzinājumam – vistas filejā ir 17% olbaltumvielu.
Par līdzīgiem projektiem lasiet šeit