Publicitātes foto

Jūs minējāt izmeklētās sēklas. Kur jūs tās iepērkat un kā zināt, kuras pirkt? Te taču ir citi laika apstākļi nekā daudzās valstīs, kur ķirbji ir gandrīz pamatēdiens – piemēram, Āfrikā. 0


Sēklas iepērkam no sēklu firmām tepat Latvijā. Mēs daudz eksperimentējam un visu laiku meklējam jaunas šķirnes. Sēklu firmas ir zinošas un nepiedāvā mūsu apstākļiem nepiemērotas šķirnes. Tomēr mēs eksperimentējam un redzam, ko mums labāk izdodas izaudzēt un kas pircējam patīk. Pircēji arī iepazīstas un apgūst jaunas vai Latvijā līdz šim nezināmas šķirnes un paveidus. Populāri tagad ir: riekstu, svaigi ēdamie, mikroviļņu cepamie, sviesta, muskata un sulas ķirbji.
Vispār pirkto ķirbju apjomi aug visu laiku. Mums, protams, liels prieks par to!

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Personības TESTS. Kādu iespaidu tu par sevi radi? Šis attēls palīdzēs tev to noskaidrot
Kokteilis
3 visbīstamākās zodiaka zīmju pārstāves, kas bez sirdsapziņas pārmetumiem var atņemt citas vīrieti
Veselam
Liekie kilogrami neatkāpjas ne pa kam? 4 pazīmes, ka jūsu vielmaiņa nedarbojas pareizi
Lasīt citas ziņas

Vai varam tagad aiziet apskatīties Helovīna ķirbjus?

Te nu arī tie ir. Tāds prieks, ka arī Latvijā tie ir kļuvuši tik populāri!

CITI ŠOBRĪD LASA

(Te man Ilze uzdāvina skaistu Helovīna ķirbi. Un es Ilzei pasniedzu tipisku amerikāņu bērnu groziņu ķirbju formā. To bērni izmanto, lai ietu diedelēt konfektes. Ilzei nebija jādiedelē. Ķirbju grozs jau bija pildīts ar Latvijā ražotām konfektēm…)

Vai tiesa, ka tikai nesen cilvēki sāka saprast, cik veselīgi ir ķirbji?

Jā, tā ir. Pirmkārt, tiem ir ļoti daudz vērtīgu vitamīnu, minerālu un citu vajadzīgu vielu. Ķirbī ir aminoskābes, C vitamīns, B grupas vitamīni, karotīns, fosfors, silīcijs, kobalts, magnijs un varš. Otrkārt, ķirbis 90% sastāv no ūdens, kas to padara par ļoti labu diētisku produktu.

Vērts pieminēt to, ka ķirbis ir augs, ko var izmantot pilnībā – sēklas ir ļoti garšīgas grauzdētas, un, protams, mīkstumu izmanto simtiem dažādās receptēs. Mizām savukārt ir ļoti interesants pielietojums. Tās izkaltē un tad samaļ kafijas dzirnaviņās. Iegūto pulveri piejauc pie zupām – tas sniedz sāta sajūtu. Pulveris ir ļoti koncentrēts un ideāls veģetāriem un diētiskiem ēdieniem, lai sasniegtu sāta sajūtu bez gaļas pievienošanas un liekām kalorijām. Šo pulveri var uzkaisīt arī uz salātiem, biezpiena vai putrām.

Ķirbju sula ir kļuvusi ļoti populāra, tāpēc aicinu nogaršot arī svaigi rīvētus ķirbju salātus. Ķirbju sulu var kombinēt arī ar āboliem, burkāniem un citiem dārzeņiem. Man tā patīk gan kopā ar apelsīniem kā atspirdzinoša sula no rīta, gan arī pēcpusdienā kafijas vietā.
Kā jūs izveidojāt šo plantāciju?

Reklāma
Reklāma

Mēs iesākām pirms desmit gadiem, bet lielākas ražas ir jau sešus gadus. Līdz ar ķirbjiem 1,5 hektāros audzējam arī redīsus un ķiplokus, turklāt esam kooperatīva “Mūsmāju dārzeņi” dalībnieki, kas ir ļoti izdevīgi. Taču, audzējot ķirbjus, ir svarīgi arī atrast “pareizos” laukus, jo šiem dārzeņiem vislabākā ir akmeņainā augsne.

“Rimi” ir mūsu lielākais klients. Ir svarīgi, ka pircējiem veikalā ir iespēja saņemt informāciju par ķirbju veidiem, kā arī dažādas receptes, lai cilvēki izprastu, cik garšīgus ēdienus var gatavot no šīm dažādajām šķirnēm.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.