Saules paneļu parks, lai ražotu atjaunojamo enerģiju; Les Mees, Alpes-de-Haute-Provence, Francijas dienvidi, 2015. gada 31. marts
Saules paneļu parks, lai ražotu atjaunojamo enerģiju; Les Mees, Alpes-de-Haute-Provence, Francijas dienvidi, 2015. gada 31. marts
Foto. Scanpix/REUTERS/Jean-Paul Pelissier/File Photo

Cik saules elektrostacijas tiek būvētas visā pasaulē? 16

2023. gadā visā pasaulē tika uzbūvētas jaunas fotoelektriskās sistēmas ar kopējo jaudu 447 gigavati (GW). Saskaņā ar Eiropas saules enerģijas nozares jumta organizācijas SolarPower Europe datiem, tas tikai viena gada laikā palielināja saules enerģijas ražošanu pasaulē par 38% līdz 1624 gigavatiem (GW).

Reklāma
Reklāma
Veselam
Sirds ķirurgs atklāj 4 vislielākos ļaunumus, ko cilvēki nodara savam ķermenim 26
Kokteilis
20 lietas, kuras mūža nogalē nožēlo visi 27
Duncis mugurā: Ķīna “uzmet” Krieviju, neuzaicinot uz tikšanos par mieru Ukrainā. Lavrovs nikns 69
Lasīt citas ziņas

Tajā pašā laika posmā ievērojami mazāka bija vēja (+117 GW) un ogļu elektrostaciju (+70 GW) paplašināšanās, kas tīklam bija pieslēgtas galvenokārt Ķīnā un Indijā. Nedaudz pieauga hidroenerģija (+7 GW), dabasgāze (+6 GW) un biomasa (+4 GW). Un globālā kodolenerģijas jauda 2023. gadā samazinājās par 2 GW, jo tika pārtraukta vairāku veco iekārtu ekspluatācija.

Saskaņā ar visām prognozēm saules enerģijas paplašināšana tuvākajos gados turpinās ievērojami pieaugt visā pasaulē. Nākamo piecu gadu laikā katru gadu varētu uzbūvēt par 20% vairāk sistēmu. Tas ir tas, ko SolarPower Europe prognozē savā vidējā scenārijā no globālā saules enerģijas tirgus perspektīvas. Šādos tempos 2028. gadā uzstādītā saules jauda visā pasaulē būs 5117 GW un tādējādi būs lielāka nekā pašlaik uzstādītā visu ogļu, gāzes, naftas un atomelektrostaciju jauda kopā, kas ir aptuveni 4930 GW.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.