Z/s “Kliblapsas” saimniece Ilze Venterzute: “Ķirbi var katrs atrast savai gaumei, vienkārši ir jāmēģina un jāeksperimentē.”
Z/s “Kliblapsas” saimniece Ilze Venterzute: “Ķirbi var katrs atrast savai gaumei, vienkārši ir jāmēģina un jāeksperimentē.”
Foto – Karīna Miezāja

Katrs gads atšķirīgs 5

Lielākās izmaksas ķirbju audzēšanā veido roku darbs. “Visa apstrāde, vākšana, pēc tam tīrīšana, tarošana – tas viss ir roku darbs, nekādas līnijas te neder, jo tas var mehāniski traumēt ķirbjus un tie sāks bojāties,” stāsta “Kliblapsu” saimniece. Galvenokārt ar darbiem tiek galā visa ģimene – septiņi cilvēki, taču ražas novākšanas laikā tiek rīkotas talkas. Lai samazinātu izmaksas, ķirbjus jau uzreiz novāc un ievieto konteineros. Izaudzēto saimnieki uzglabā noliktavā, kas pirms diviem gadiem uzbūvēta tieši šai vajadzībai, otra noliktava pašlaik tiek pielāgota šim mērķim. Ieguldījumus saimniecībā veic bez kredītu piesaistes, izmantojot tikai pašu nopelnīto. Kāpēc šāda taktika? “Paši taupām, atliekam, darām, ko varam. Jo ir laba sajūta, ka nevienam neesi parādā. Ja ir raža, tad būvēju. Bet pavasarī nekad nevar zināt, vai raža izdosies. Ja man ir kredīts, tad tas jāmaksā regulāri un tā savā ziņā ir bedres izrakšana sev. Jo lauksaimniecība ir neprognozējama,” savus uzskatus pauž Ilze. Viņa vēl domā, vai ķirbju platības vajadzētu palielināt. Jo 30 ha platība ir pietiekami liels apjoms šai kultūrai un, ja izdodas novākt labu ražu, tad viss ir kārtībā. To nevar teikt par šo gadu, kad ir daudz tukšo ziedu, tāpēc tūkstošiem stādu neražos.

Ķirbis ir saules augs, siltumu mīlošs, stāsta saimniece Ilze Venterzute. Laukā, ko apskatām, ķirbji jau pamatīgi apvēlušies. Tie stādīti uzreiz pēc pavasara salnām – 29. maijā, taču iepriekšējos gados stādīšana notikusi vēl agrāk – ap 20. maiju. Vēsā laika dēļ šogad viss ir iekavējies, tostarp vēlīnās ķirbju šķirnes tikai šobrīd pilnā sparā zied, lai gan tam vajadzēja notikt jau jūlija pirmajā pusē. Šogad ar ražu būšot smagi, jo vasaras pirmā puse bija vēsa, nakts salnas bija pat jūnija sākumā. Daudz nepalīdz arī uznākušais karstums, jo naktis ir aukstas. “Dienas ir siltas, naktis – vēsas. Veidojas liela rasa, slimības, ziedi tukši,” par šā brīža apstākļiem stāsta saimniece, līdz ar to cerēt uz lielu ķirbju ražu šogad nevarot. Ķirbjiem patīkot viegla aramzeme, šogad izmēģināts tos stādīt smilšainā zemē, kur tiem tīri labi klājas. Pārāk daudz mitruma nav nepieciešams, tad sākoties dažādu slimību izplatība. Pirms ķirbjiem labāk audzēt graudaugus. Pašam ķirbim gan nav pa prātam vienā laukā augt vairākus gadus no vietas, bet pēc ķirbja viss cits ļoti labi aug.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
VIDEO. Parastā tauta nesaprot augsto mākslu? Šoreiz ir par traku! Kristians Brekte pamatīgi satracinājis latviešus
Lasīt citas ziņas

Sēklas saimniece iepērk Latvijā dažādās firmās, dēstus audzē podiņos, ko pēc salnām stāda uz lauka. Lai ķirbji labāk augtu un nebūtu nezāļu, tie jārušina – šovasar rušināšanas darbi bijuši līdz 25. jūlijam, kas esot nepieredzēti ilgi. Ilze piekrīt uzskatam, ka vasara ir nedaudz par īsu, lai ķirbji paspētu izaugt un nobriest.

Šogad ķirbju dēstu audzēšanai izveidota pirmā tuneļveida siltumnīca, un saimnieki nonākuši pie secinājuma, ka tādas būs vajadzīgas vēl. Iepriekš izmantotās lecektis jau savu mūžu esot nokalpojušas un tikšot nojauktas. Arī lauku izmēram ir nozīme – jo mazāki lauki, jo lielāka raža, pārliecinājusies saimniece. Klajā un ļoti vējainā vietā ķirbjiem nemaz tik labi netīkot. Ķirbju raža pērn bija ap 400 tonnām, taču šogad tik liela tā nebūšot.


Lielākās izmaksas ķirbju audzēšanā veido roku darbs. “Visa apstrāde, vākšana, pēc tam tīrīšana, tarošana – tas viss ir roku darbs, nekādas līnijas te neder, jo tas var mehāniski traumēt ķirbjus un tie sāks bojāties,” stāsta “Kliblapsu” saimniece. Galvenokārt ar darbiem tiek galā visa ģimene – septiņi cilvēki, taču ražas novākšanas laikā tiek rīkotas talkas. Lai samazinātu izmaksas, ķirbjus jau uzreiz novāc un ievieto konteineros. Izaudzēto saimnieki uzglabā noliktavā, kas pirms diviem gadiem uzbūvēta tieši šai vajadzībai, otra noliktava pašlaik tiek pielāgota šim mērķim. Ieguldījumus saimniecībā veic bez kredītu piesaistes, izmantojot tikai pašu nopelnīto. Kāpēc šāda taktika? “Paši taupām, atliekam, darām, ko varam. Jo ir laba sajūta, ka nevienam neesi parādā. Ja ir raža, tad būvēju. Bet pavasarī nekad nevar zināt, vai raža izdosies. Ja man ir kredīts, tad tas jāmaksā regulāri un tā savā ziņā ir bedres izrakšana sev. Jo lauksaimniecība ir neprognozējama,” savus uzskatus pauž Ilze. Viņa vēl domā, vai ķirbju platības vajadzētu palielināt. Jo 30 ha platība ir pietiekami liels apjoms šai kultūrai un, ja izdodas novākt labu ražu, tad viss ir kārtībā. To nevar teikt par šo gadu, kad ir daudz tukšo ziedu, tāpēc tūkstošiem stādu neražos.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.