Sātīgi karstie sakņu salāti 0
Sastāvdaļas
selerijas sakne
2 vidēji kāļi
400 g topinambūra
250 g spinātu
200 g vītināta šķiņķa
2 tējkarotes baltvīna etiķa
tējkarote cukura
timiāns
sāls un pipari
olīveļļa apcepšanai
Pagatavošana.
Spinātu lapiņas nomazgā, labi nosusina. Saknes nomizo, sagriež šķēlēs.
Katlā ielej 1,5 l ūdens, pievieno šķipsnu sāls, cukuru, timiānu un 1 tējkaroti baltvīna etiķa. Pievieno sagrieztās saknes un vāra – tā, lai ir mīkstas, bet vēl kraukšķīgas.
Salātu bļodu pasilda (labāk, ja tā ir māla), tajā liek novārītās saknes un spinātus, pārkaisa sāli un piparus. Bļodu apsedz ar piemērota lieluma vāku un liek sasildītā cepeškrāsnī (ap 60 ºC). Var turēt silta ūdens peldē, svarīgi, lai dārzeņi neatdziest.
Šķiņķim atdala ādiņu, ja tāda ir, gaļu sagriež šaurās sloksnēs. Liek katliņā un pārlej ar verdošu ūdeni, ļauj uzvārīties, nokāš. Ūdeni neizlej.
Pannā sakarsē taukvielu, tajā apcep šķiņķi, kamēr kļūst kraukšķīgs (nedrīkst kļūt ciets!). Apceptās strēmeles liek bļodā, kur silst vārītās saknītes.
Ūdenim, kurā vārījās vītinātais šķiņķis, pielej tējkaroti vīna etiķa, pieliek šķipsniņu cukura un uzvāra, iznāk tāda kā marināde. To pārlaista siltajiem sakņu salātiem, izmaisa un tūlīt pasniedz.
Pavāres piebilde
Francijā, Šampaņas reģionā, šādus sātīgus karstos salātus pasniedz kā pamatēdienu. Kartupeļu vietā izmantoju veselīgās saknes. Spinātus var aizvietot ar cigoriņa vai endīvijas salātiem, pavasarī – ar pieneņu lapiņām.
Oriģinālajā receptē šķiņķa apcepšanai izmanto cūkas taukus. Var lietot arī zosu vai pīļu taukus, bet var iztikt ar olīveļļu. Ja cep taukos, arī tos uzlej salātiem. Salātu pārlējuma marinādei var pievienot nedaudz baltvīna.
Dekorē pēc patikas, es izmantoju gailenes.