Kārtīga latvieša ēdieni: 6 sātīgu, mājās gatavotu ēdienu receptes 10
Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.
Kad termometra stabiņš laukā noslīd krietni zem nulles iedaļas un vaigos kniebj sals, biežāk nekā citkārt pusdienās un vakariņās kārojas sātīga ēdiena: aromātiskas un gardas zupas, dārzeņu un gaļas sautējuma vai kā cita, kas sasilda un piesien dūšu.
Kotletītes ar sieru un pētersīļiem
Kotlešu masai:
• 1 kg maltās gaļas
• 4 baltmaizes šķēles
• 200 ml ūdens
• 2 olas
• 2 tējkarotes sāls
• ½–1 tējkarote piparu
• eļļa cepšanai
Kotletes ar zilo sieru:
• puse no maltās gaļas daudzuma
• 150 g zilā siera
• 1–2 ēdamkarotes skābā krējuma
Kotletes ar pētersīļiem:
• puse no maltās gaļas daudzuma
• 1 ēdamkarote zaļo vai melno piparu
• puse saišķīša sasmalcinātu pētersīļu
• 2 tējkarotes franču vai krievu sinepju
Pagatavošana:
Bļodā sadrupina maizi. Pielej ūdeni un atstāj uz 10 minūtēm. Tad pievieno malto gaļu, olas, piparus un labi samaisa.
Masu sadala divās daļās. Vienai masas daļai pievieno sasmalcinātu zilo sieru un skābo krējumu. Ja masa pārāk cieta, pielej nedaudz ūdens. Veido mazas kotletītes un kārto uz samitrināta gaļas dēļa.
Otrai masas daļai pievieno zaļos vai melnos piparus, sasmalcinātus pētersīļus un sinepes. Pielej nedaudz ūdens, ja masa ir pārāk cieta. Veido kotletītes un kārto uz gaļas dēļa.
Pannā uzkarsē eļļu un cep kotletes vidējā temperatūrā 3–4 minūtes no abām pusēm.
Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem un salātiem.
Sīpolu zupa
• 500 ml liellopa buljona
• 1 glāze baltvīna
• 1 kg sīpolu
• 3 ķiploka daiviņas
• 200 g cietā siera
• 50 g sviesta
• 1 ēdamkarote miltu
• 2–3 timiāna zariņi
• sāls, pipari
• bagete
Pagatavošana:
Sīpolus nomizo un sagriež pusgredzenos. Dziļā pannā vai katlā uzkarsē sviestu un apcep sīpolus, līdz tie kļūst zeltaini. Ķiploka daiviņas sagriež un kopā ar garšvielām un svaigo timiānu pievieno sīpoliem.
Ik pa laikam apmaisot, sīpolus sautē 30–40 minūtes. Pievieno miltus un nedaudz apcep (jo ilgāk sīpolus sacep ar miltiem, jo tumšāka būs zupa). Pielej baltvīnu, mazliet pasautē. Izņem timiāna zariņu, pielej karstu buljonu un turpina vārīt vēl 15 minūtes.
Bageti sagriež šķēlītēs un apgrauzdē. Sieru sarīvē uz rupjas rīves. Zupu salej karstumizturīgos podiņos, pārklāj ar bageti un pārber sieru. Podiņus uz dažām minūtēm ieliek karstā cepeškrāsnī, lai, cepoties sieram, zupai veidotos zeltaina virskārtiņa.
Apgrauzdētu bageti ar sieru var pasniegt arī atsevišķi. Ja zupu vēlas saldāku un pikantāku, apcepšanas fāzē var pievienot brūno cukuru.
Vista ābolu mērcē
• 4 nelielas vistas filejas
• 400 g skābenu ābolu
• 1–2 puravi
• 1–2 sīpoli
• 2 sarkanā čili pākstis
• 300 ml dārzeņu buljona
• 200 ml bezpiedevu jogurta
• 2 ēdamkarotes citrona sulas
• 2 ēdamkarotes karija
• 2 ēdamkarotes eļļas
• sāls
Pagatavošana:
Vistas fileju sagriež gabaliņos. Notīrītus puravus sagriež plānās ripiņās, nomizotus sīpolus daiviņās. Iztīrītas čili pākstis sagriež gredzenos.
Dziļā pannā sakarsē eļļu un apcep vistu. Pievieno puravus un sīpolus un pāris minūšu pasautē. Iemaisa kariju. Pielej buljonu, pieber čili un uz mazas uguns sautē 10 minūtes.
Tikmēr nomizo ābolus un sagriež paprāvos gabalos. Kopā ar citrona sulu pievieno vistai un turpina sautēt 5 minūtes. Visbeidzot iemaisa sāli un jogurtu un vēlreiz uzkarsē.
Ķīnas kāposts ar malto gaļu un rīsiem
• 1 Ķīnas kāposts
• 300 g maltas liellopa gaļas
• 300 g maltas cūkgaļas
• 200 g basmati rīsu
• 2 lieli burkāni
• 1 sadrupināta kaltēta čili pāksts
• 2–3 ēdamkarotes sojas mērces
• 1–2 ēdamkarotes karija
• 2 ēdamkarotes rupji kapātu riekstu
• 2 ēdamkarotes eļļas
• sāls
Pagatavošana:
Rīsus izvāra sālsūdenī gatavus un iztvaicē lieko šķidrumu. Ķīnas kāpostu sagriež strēmelītēs. Burkānus nomizo un sagriež plānās ripiņās.
Dziļā pannā sakarsē eļļu un apcep malto gaļu. Pievieno rīsus, kāpostus un burkānus un maisot cep aptuveni 4 minūtes. Iemaisa kariju un sadrupinātu čili. Pielej sojas mērci. Ja šķidruma par maz, var pieliet kādu karoti ūdens. Sautē vēl pāris minūšu. Pārkaisa sadrupinātus lazdu vai Indijas riekstus.
Liellopa gaļas zupa ar dārzeņiem
• 500 g liellopa gaļas
• 4 kartupeļi
• 2 burkāni
• 1 selerijas sakne
• 1 liels sīpols
• 1 brokolis
• 1 paprika
• 1 lauru lapa
• sāls, pipari
Pagatavošana:
Gaļu liek katlā, pārlej 1,5 litrus ūdens, uzvāra, noputo, pievieno sāli un piparus. Lēni vāra, līdz gaļa mīksta (aptuveni 2 stundas). Sasmalcina sīpolu, apcep sakarsētā eļļā un pievieno zupai.
Kartupeļus, burkānus un seleriju sagriež mazos gabaliņos. Gaļu izņem no zupas, tās vietā liek sagrieztos dārzeņus, vāra aptuveni 10 minūtes. Tad pievieno rozetēs sadalītu brokoli, gabaliņos sagrieztu papriku un lauru lapu un vāra vēl 5 minūtes. Beigās liek zupā atpakaļ gabaliņos sagrieztu vārīto gaļu, pēc garšas vēl pievieno sāli, piparus, izņem lauru lapu.
Maltā gaļa ar ziedkāpostiem
• 500 g maltās gaļas
• 400 g konservētu tomātu
• 1 liels ziedkāposts
• 1 mazs puravs
• 2 olas
• 1 ēdamkarote rīvmaizes
• 100 ml ūdens
• 1 tējkarote sāls
• ¼ tējkarotes melno piparu
• 1–2 tējkarotes kaltēta bazilika, timiāna un rozmarīna
Pagatavošana:
Rīvmaizi ieber dziļā traukā un pārlej ar ūdeni, uzbriedina aptuveni 10 minūtes. Pievieno malto gaļu, olas, sāli, piparus un garšvielas. Pielej ūdeni un samaisa mīkstu mīklu. To liek cepamtraukā, vidū izveidojot nelielu uzkalniņu.
Ziedkāpostus noskalo, sadala rozetēs, liek uz maltās gaļas un nedaudz piespiež. Uzkarsē sasmalcinātus konservētos tomātus, tiem pieliek sasmalcinātu puravu, uzbārsta sāli un piparus. Maisījumu lej uz maltās gaļas (gar trauka malām). Trauku rūpīgi pārklāj ar foliju. Cep cepeškrāsnī 225 °C aptuveni 50 minūtes. Tad foliju noņem un turpina cept vēl 10 minūtes.
Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem.