Sarkano un balto jāņogu galda vīns 3
Vīna pagatavošanai nepieciešams: 5 kg ogu (3 kg sarkanās, 2 kg baltās jāņogas, kas veidos ap 3,3 l sulas); 2 kg cukura; 2 ml enzīmu preparāta (Pektopols); 5 g rauga barības vielas, 5,5 l ūdens; vīna raugs (Universālais, Sauterne).
Gatavošana: nomazgātas un notīrītas ogas viegli saspaida, pievieno litru karsta ūdens. Pēc atdzesēšanas pievieno Pektopolu, labi izmaisa un atstāj nosegtu 48 stundas. Tad izspiež sulu, lej balonā, pieliek rauga barības vielas, 2,5 l cukura sīrupa (puse nepieciešamā cukura daudzuma). Pēc sešām dienām pievieno atlikušo cukura un daudzumu, un trauku noslēdz ar hidroslēdzi. Ja pēc pirmās fermentācijas beigām vīns ir skābs, to atšķaida ar 1 l zemeņu sulas un uzsāk otro fermentāciju. Vīna nogatavināšanas minimālais laiks ir seši mēneši.
Recepte no AS “Lauku Avīze” tematiskās avīzes “Mājas brūvējumi”.