Sapirkti produktu kalni? Cik ilgi un kā tos pareizi uzglabāt 0
Brīdī, kad vairums no mums strādā attālināti un uz veikaliem dodas reti, rodas vēlme iepirkt pārtikas produktus ilgākam laikam, nodrošinoties ar pārtikas krājumiem. Lai velti neiztērētu naudu un neizniekotu pārtiku, ieteicams iepriekš pārdomāt, cik ilgā laika posmā būs iespējams šos produktus izlietot un kāds ir to derīguma termiņš.
Saldēšana
Brīnišķīgs veids, kā saglabāt produktus, kas palikuši pāri, ilgākam laikam, ir saldēšana. Kādus produktus drīkst saldēt? Var saldēt ne tikai gaļu, zivis, dārzeņus, bet arī augļus, maizi, piena produktus, pat kotletes un zupu.
Nav ieteicams saldēt veselas olas, kartupeļus. Saldēšanai vēlams izvēlēties nelielus trauciņus, kas nodrošinās gan kompaktāku uzglabāšanu, gan ātrāku izlietošanu- katrai gatavošanas reizei vai ēdienreizei atverot vienu trauciņu.
Katram produktam glabāšanas laiks ir atšķirīgs, piemēram, maizi, banānus, vārītu cūkgaļu var glabāt 3 mēnešus, svaigu gaļu- līdz pat 12 mēnešiem, vārītas pupiņas, lēcas- 6 mēnešus, vārītas bietes- 4 mēnešus, bet kompotu- 2 nedēļas.
Saldēt var arī pusfabrikātus, piemēram, no gaļas , kam ledusskapī tuvojas derīguma termiņa beigas, var pagatavot kotlešu masu un sasaldēt to, lai izņemtu vēlāk un lietotu pēc vajadzības.
Jāuzmanās, lai masai nebūtu likts klāt kartupelis, tad gan labāk sasaldēt jau ceptas kotletes. Ja pāri palikuši citroni, tad labāk sasaldēt to sulu, nevis visu augli.
Ja nopirkts par daudz banānu, tad tos var sasaldēt, pēc tam izmantot smūtiju , piena kokteiļu vai sacepumu gatavošanai. Ja saldēsiet kādu ēdienu, kurš satur krējumu, eļļu, jārēķinās, ka , to atkausējot, var veidoties kunkuļi.
Produkti ilgai glabāšanai
Daudzi šobrīd vēlas, lai produkti, kuriem ir pietiekami ilgs glabāšanas termiņš, mājās būtu pieejami vairumā, taču arī tiem nav neierobežots uzglabāšanas laiks.
Cepumus, saldumus, vafeles – atkarībā no sastāva var droši uzglabāt trīs un vairāk mēnešus. Manna, griķi, milti, auzu pārslas, makaroni- šos produktus var glabāt aptuveni gadu, cukuram un sālim ir vislielākais glabāšanas laiks- 5 un pat vairāk gadu.
Ilgs uzglabāšanas termiņš un augsta uzturvērtība ir medum, ko vislabāk glabāt istabas temperatūrā. Glabājot dažādus putraimus, jāuzmanās , lai virtuvē neiemitinātos nevēlams iemītnieks- pārtikas kodes.