Foto: Shutterstock

Sapioseksuāļa pazīmes 54

Pamatīgi pētījumi nav veikti, tāpēc grūti nosaukt īpašības, kas kopīgas pilnīgi visiem sapioseksuāļiem. Ar relatīvu pārliecību var uzskaitīt dažas.

Reklāma
Reklāma
Astrologs nosauc laiku, kad Krievija “dāvās patiesus murgus” visai Ukrainai – cilvēki sastings no šausmām
RAKSTA REDAKTORS
“9.klašu absolventiem, konkrētāk, tieši puišiem, ir liegta iespēja saņemt atestātus” – jauniešiem ir satraukums, jo var nepagūt iesniegt dokumentus nākamajā skolā
TV24
“Es esmu vispār šokēts! Tā ir čurāšana pret vēju, jo Eiropā ir citas tendences,” Rēvalda viedoklis par pagarinātu darba nedēļu
Lasīt citas ziņas

Potenciālā partnera izskats ir sekundārs. Arī statuss un finansiālais stāvoklis ir mazsvarīgs. Sapioseksuāļi galvenokārt pievērš uzmanību nolūkotā partnera intelektam, neparastām domām vai pasaules skatījumam, unikālām idejām, erudīcijai, redzeslokam, argumentācijas kvalitātei u.tml. Tomēr arī sasniegumiem ir nozīme. Profesionālie vai akadēmiskie panākumi ir svarīga intelekta pazīme. Tāpēc sapioseksuāli var piesaistīt slavens zinātnieks, rakstnieks vai vienkārši persona ar doktora grādu. Viņiem nav vajadzīgi narcistiski cilvēki, kuri plātās ar savām zināšanām. Sapioseksuāļi meklē zinātkārus partnerus, kuriem patīk mācīties un debatēt. Ideāla randiņa vieta būs omulīgs grāmatu veikals. Derēs arī kursi, lekcijas, muzeji, mākslas galerijas, teātri utt.

Attiecības ar sapioseksuāļiem var attīstīties lēni. Viņiem ir svarīga intelektuālā tuvība un nepieciešams daudz laika, lai tā rastos. Jo vairāk kādu iepazīsti, jo pievilcīgāks viņš var šķist, jo pamazām atklājas viņa intelekts un emocionālā inteliģence. Sapioseksuālis var iemīlēties otra cilvēka uzvedībā, runas manierē un pārliecībā par sevi, viņu piesaista cilvēki, kuri prot izteikties un klausīties, kā otrs dara to pašu. Ja kāds izaicina uz debatēm vai aizraujošu sarunu, viņš atklāj, ka dedzīgais sarunbiedrs piesaista arī citā jomā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Sapioseksuāļi meklē cilvēkus, kuri, viņuprāt, ir gudrāki, jo vēlies no viņiem mācīties. Apmeklē pasākumus par tēmām, par kurām neko daudz nezina, jo saskata tos kā izaicinājumu un viņiem patīk mācīties ko jaunu. Paši daudz lasa, interesējas par mākslu, zinātni un politiku, tāpēc var iesaistīties diskusijās par nopietnām tēmām. Ja kāds, kurš iepaticies sapioseksuālim, nedalās ar viņu šajās intelektuālajās slāpēs, interese par šo cilvēku tiek ātri zaudēta.

Viņi necieš rupjības, stulbumu un agresiju. Par pievilcīgu atzīs to, kurš nosvērti, savaldīgi un inteliģenti var tikt galā ar sarežģītām situācijām. Ienīst saviesīgas sarunas par neko. Labāk sēž klusējot, nekā atbild uz kāda komentāriem par laikapstākļiem.

Sapioseksuāļi neiecietīgi izturas pret gramatikas kļūdām un ierobežotu vārdu krājumu. Cilvēki, kas demonstrē klaju savas dzimtās valodas nezināšanu, viņiem šķiet ļoti nepievilcīgi. Sapioseksuāļa uzmanību nepiesaistīt ar novazātiem citātiem no interneta un vispārīgu informāciju no Vikipēdijas.

Šādi cilvēki attiecībām izvēlas erudītu partneri ar plašu redzesloku, nestandarta domāšanu, asu un zinātkāru prātu, un labākā mīlestības priekšspēle viņiem būs filozofiska diskusija, spraigas intelektuālas sarunas un pat strīdi. Viņi spēj novērtēt apkārtējo daiļrunību un erudīciju, brīvi lieto metaforas un ironiski atbild uz jautājumiem, kas viņiem šķiet stulbi un smieklīgi.

Secinājums – sapioseksualitāte nav seksuālās orientācijas veids, bet gan faktoru kopums, kas izraisa interesi par potenciālo partneri. Tāds cilvēks var nepievērst uzmanību jūsu acu krāsai vai apģērbam, ko uzvilkāt randiņā, taču atcerēsies, par ko runājāt. Laba saruna viņam ir ne mazāk svarīga kā labs skūpsts.

Iespējams, ka pēc dažiem gadu desmitiem seksuālā partnera izvēlē izskats vairs nespēlēs galveno lomu. Galvenais otrās pusītes izvēles kritērijs būs ass prāts, inteliģence un izglītība. Galu galā tas būs pat apsveicami, jo, ja iemīlies cilvēka intelektā, viņa pievilcība saglabāsies daudz ilgāk nekā tad, ja piesaistītu galvenokārt viņa izskats.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.