Samazini stresu maciņam – ēd gudri un ietaupi! 2
Vieni saka, ka nauda ir viņu kalps, bet otri paši ik dienu noliec galvu tās priekšā. Čaukstošo papīrīšu dēļ cilvēki šodien ir gatavi darīt tādas lietas, ko pat Minhauzens nespētu izsapņot, taču skatīsimies katrs uz sevi, nevis uz kungiem Volstrītā. Man bija liels pārsteigums, kad, mēnesi krājusi čekus, atskārtu – lielākā daļa ģimenes ienākumu tiek… apēsti!
Nevarētu teikt, ka todien atklāju Ameriku – vienmēr apzinājos, ka man patīk labi paēst, un arī nojautu, ka tas izraisa stresu maciņam, tomēr, kad turi rokās reālus skaitļus ar visām nullītēm, komatiem un citām zīmēm, vēderā kaut kas nedaudz sagriežas, un tie nav pusdienās apēstie salāti.
Ko šādās situācijās dara XXI gadsimta cilvēks? Tieši tā – viņš atver pārlūku un, klabinot taustiņus, ieraksta how to save money on food* (rakstīju angliski, jo, zinot letiņu lielo mīlestību pret ēdienu, šaubījos, ka kāds man patiesi atļaus ietaupīt uz tā rēķina). Visvarenais internets bija man labvēlīgs, un idejas, kas solīja iepriecināt maku, neapbēdinot vēderu, bira kā no pārpilnības raga.
Gluži tāpat, kā visiem neder viena diēta, arī vienots taupīšanas plāns būs aplams, piemēram, vairāki autori dievojās – ja pārtraukšu ēst gaļu, bet iemīlēšu saldētos produktus un konservus, izdevumi samazināsies zibens ātrumā. Esmu dikti kaprīza un ietaupīt uz veselības rēķina tomēr neesmu gatava. Tāpēc, pielāgojot dažādus ieteikumus savām vajadzībām, izveidoju nelielu mantru, ko skaitīt pirms katra veikala apmeklējuma. Sanāca gan nedaudz garāk par zilbi om, kas, protams, ir visu mantru karaliene.
Uztaisi sarakstu nedēļai! Ievēro to! Šis šķiet ļoti viegls punkts. Problēmas sākas, kad tas jāizmanto praksē – bet es taču nezinu, ko gribēšu, varbūt kaut ko aizmirsīšu un līdzīgas atrunas. Taču iet veikalā bez saraksta ir tas pats, kas parakstīt nāves spriedumu savai algai. Tiek nopirkti produkti, bez kuriem gluži labi var iztikt, vai arī tādi, kas nesader, tāpēc jāpiepērk vēl kaut kas.
Ja ģimenē ir vairāki cilvēki, saraksts jāveido kopīgi un vienā eksemplārā, lai nesanāk tā, ka katrs izdomā pēc darba ieiet veikalā un nopirkt visu rakstīto (jā, arī tā mēdz gadīties, un es ar to nelepojos). Saraksts ir gluži kā kompass, kas ļauj neapjukt veikalu pārbagātajā piedāvājumā, bet fakts, ka iepirkties dosies reizi nedēļā, ļaus izvairīties no liekiem tēriņiem. Te arī visiem saprotamu iemeslu dēļ jāpiebilst – neej veikalā izsalcis!
Kad iepērcies, grozi galvu! Pietiek pavisam nedaudz pastudēt mārketingu, lai saprastu, ka viss ģeniālais patiesībā ir ļoti vienkāršs. Plauktos, kas izvietoti cilvēka acu augstumā, visbiežāk novietotas dārgākās preces. Atliek vien nedaudz pacelt skatienu augšup vai pieliekties, lai iegūtu līdzīgu produktu par krietni zemāku cenu.
Iemīli garšvielas! Mans garšvielu plauktiņš ir daudz pilnāks par ledusskapi. Tas paver jaunus horizontus kulinārajā pasaulē – izrādās, kartupeli var pagatavot simt veidos, ja piemeklē pareizo sāli un garšaugus. Starp citu, garšaugus jebkurā laikā var izaudzēt arī pats. Podiņā uz palodzes labi iedzīvosies majorāns, rozmarīns, estragons un citi garšīgi zaļumi. Taču, ja uz dārzkopību prāts nenesas, vienmēr var ūdens glāzē ielikt sīpolu. Tas neprasa uzmanību un jau pavisam drīz cienā ar lociņiem.
Nemaksā par vārdu! Studējot televīzijas žurnālistiku un mārketingu, esmu sapratusi, kāpēc lieli zīmoli maksā tik, cik tie maksā. Jā, dažreiz tā ir arī kvalitāte. Taču visbiežāk – reklāma, par kuru pircējs maksā, pērkot produktu. Minūte pasaules labākajās televīzijas stacijās un žurnālos maksā krietni virs Latvijas iedzīvotāju vidējiem ikmēneša ienākumiem. Un nav svarīgi, vai jebkad dzīvē esi redzējis šo reklāmu, – maksā visi. Tieši tāpēc pazīstamu zīmolu produktus cenšos aizvietot ar citiem, bet našķus gatavoju pati. Piemēram, pagājušā gadsimta vidū savu uzvaras gājienu sāka kāds ļoti pazīstams uzņēmums, kas ražoja (un joprojām ražo) zemesriekstu sviesta groziņus. Tie nudien ir gardi, taču cena, manuprāt, neadekvāti augsta. Tāpēc esmu iemācījusies tos gatavot pati, nezaudējot ne kripatiņu labās garšas un ļaujot maciņam uzelpot.
P.S. Protams, cenšos ievērot arī šādus punktus – izmanto pārpalikumus un retāk ēd ārpus mājas –, taču tie sīkākus paskaidrojumus neprasa.
* Kā ietaupīt, iegādājoties pārtiku, – angļu val.