Saldie ‘Kovaļenkovskoje’ āboli nav ilgstoši glabājami – paliek tikai skaistums 0
Cik ilgi var uzglabāt ļoti saldos šķirnes ‘Kovaļenkovskoje’ augļus? KARĪNA BROCĒNU NOVADĀ
‘Kovaļenkovskoje’ ir vēla vasaras–rudens ābolu šķirne. Augļi ir lieli, ieapaļi koniski, ļoti skaistā tumšsarkanā krāsā, saldi, bez skābuma. Labi glabājas līdz decembrim, lai gan šajā laikā zūd kvalitāte (garšas īpašības), mīkstums kļūst mīksts. Koks ir vidēja auguma, viegli veidojams, labi ražo jebkuros apstākļos, tomēr lielākoties ik pārgadu.
– Savā saimniecībā cenšamies ‘Kovaļenkovskoje’ augļus realizēt jau septembrī un oktobrī, kamēr tie ir sulīgi un saldi. Ilgstoši glabājot, tiem zūd vērtība un saldums, paliek tikai skaistums. Šī nav glabājama šķirne, – secina Vandzenes pagasta SIA “Malum” saimniece, ābolu audzētāja Aina Brigmane.
Ieteicams šīs šķirnes augļus pakāpeniski vākt augustā un septembrī un tad arī apēst. ‘Kovaļenkovskoje’, tāpat kā citām saldajām šķirnēm, piemēram, ‘Cukuriņš’, ‘Krapes Cukuriņš’, āboli glabāšanas laikā ātri zaudē garšu.
Ja vainags ir pareizi veidots, skrajš, izgaismots, ābelei ir laba ziemcietība un izturība pret slimībām. Biezoknī un mitrumā izplatās sēnes, augļu koki var slimot ar kraupi – tad āboli plaisā un pūst. Ja vainags nav izgaismots, augļiem ir arī slikts krāsojums. Kopjot ābeles, obligāti jāizvāc lielie, aizlūzušie zari. Griežot atstāj celmiņu (jo resnāks zars, jo celmiņam jābūt garākam), lai koki neinficējas ar sēņu slimībām.