Saldie ķirši bagātīgi zied, bet neražo. Iemesli var būt vairāki 0
“Iestādīju dārzā vairākus saldos ķiršus (čerešņu). Augļukoki bagātīgi zied, bet neražo. Kāpēc nav ogu?” VIJA TUKUMĀ
“Tas ir labi, ja iestādīti vairāki saldie ķirši. Bet vai tie ir no dažādām šķirnēm? Ja tā ir viena un tā pati šķirne, koki neražos, jo ķiršu ziedu apaugļošanai nepieciešami citas šķirnes putekšņi,” skaidro Dārzkopības institūta vadošā pētniece Daina Feldmane.
Neražošanas iemesli var būt arī citi. Pēc ziedēšanas daļa mazo zaļo augļaizmetņu nobirst – tas ir normāli. Tomēr pastiprinātu augļu nobiršanu var izraisīt sausums, bora trūkums ziedēšanas laikā vai kālija trūkums augļu augšanas un ienākšanās laikā.
Lai novērstu šo elementu deficītu, ieteicams rudenī augsnē iestrādāt komplekso mēslojumu dārzam – 10–20 g/m2 (ar attiecību N:P:K, 0:11:22 vai 5:15:25), kas satur arī boru un citus mikroelementus.
Nereti pie vainas ir koku jaunība. Daudzām saldo ķiršu šķirnēm raksturīgi pirmos divus trīs gadus ziedēt, bet ražot vēlāk.
Ja pirmajos gados augšanai laika apstākļi ir labvēlīgi – saulains laiks, mēreni mitra augsne – un kauleņkoki konkrētā augšanas vietā jūtas labi, tie var sākt ražot jau trešajā gadā, īpaši ātrražīgās šķirnes, kā ‘Paula’, ‘Ovstuženka’. Ja pirmajās vasarās laiks ir vēss, mākoņains, lietains un jaunie kociņi ir ieauguši zālē, pirmo ražu varēs vākt agrākais 5.–7. gadā.
Labas apputeksnētājšķirnes
Pieredze Dārzkopības institūtā Dobelē, arī citur Zemgalē un Latgalē rāda, ka viena no labākajām apputeksnētājām ir saldo ķiršu šķirne ‘Aija’. Šai šķirnei bagātīgi zied koki, labi dīgst putekšņi, un tai ir laba saderība ar citām saldo ķiršu šķirnēm. Tomēr ‘Aija’ tik labi nejūtas Kurzemē un Sēlijā, tur kā stabilākās apputeksnētājas sevi pierādījušas šķirnes ‘Ļeņingradskaja čornaja’, ‘Brjanskaja rozovaja’.
Lai augļukoki labi apputeksnētos, ziedēšanas laikā vēlams, lai laiks ir saulains, bez nokrišņiem un stipra vēja, proti, ir labvēlīgs bišu un citu kukaiņu aktīvai lidošanai.
Jutīgi pret salnām
Jāņem vērā, ka saldie ķirši ir jutīgi pret pavasara salnām, īpaši pilnziedā un kad tik tikko aizmetušies auglīši. Šajā laikā ķiršu ziedi vai augļaizmetņi var apsalt jau pie –0,6 °C. Ķiršu ziedpumpuri un jau paaugušies auglīši ir izturīgāki, tie pacieš –2…–3 °C temperatūru.