Saldie kartupeļi ar iebiezināto pienu 0
“Kartupeli” – tas ir deserts ar neskaidru un pietiekoši interesantu vēsturi. Daudzus gadus atpakaļ, vēl Padomju Savienības laikos, tas bija viens no padomju kulinārijas galvenajiem saldajiem ēdieniem.
Lai “uz ātro” pagatavotu garšīgo “kartupeli”, bieži tika izmantoti atlikumi no citām kūkām un pīrāgiem, bet receptē tie netika norādīti. Rezultātā visi bija apmierināti – kulināri saņēma papildus peļņu un tika galā no atliekām, bet bērneļi nebrāķēja dažādos “kartupeļu” veidus. Savienība aizgāja, bet saldais palika. Pamēģināsim to pagatavot!
Pagatavošana
Rūpīgi samal cepumus līdz smalkām drupačām. Nedrīkst palikt nesamalti gabali. Izmanto gaļas maļamo mašīnu.
Citā bļodā samaisi kakao pulveri ar iebiezināto pienu. Samaisi iegūto masu līdz vienadbīgam stāvoklim, pievieno iepriekš gabalos sagrieztu sviestu, uzliec uz nelielas uguns. Uzsildi, kamēr sviests būs izkusis.
Šokolādi izkausē ūdens peldē. Pusi – 50 gramus – pievieno 2. punktā gatavotajai masai. Turpat pievieno arī konjaku, ja tādu izmantosi. Otru šokolādes pusīti pagaidām noliec maliņā, tā noderēs rotāšanai.
Iegūto šokolādes-sviesta masu samaisi ar samaltajiem cepumiem. Ja rezultātā masa ir pārāk sausa, pielej klāt pienu, tikai pavisam nedaudz.
Salipini “kartupeļus”. Lai to būtu vieglāk izdarīt, no sākuma uztaisi desiņas, pēc tam sagriez, un no gabaliņiem izvel bumbiņas.
Bumbiņu vidū ieliec konfektes. Daļu no konfektēm var izmantot arī rotāšanā.
Pāri palikušo šķidro šokolādi uzsildi un ar to apsmērē “kartupeļu” augšiņas. Ja vēl palikušas konfektes, tad uzliec pa virsu šokolādei.
Pagaidi, līdz šokolāde ir atdzisusi..
“Kartupeļu” priekšrocība ir tāda, ka auksti tie nepavisam nezaudē savas garšas īpašības, drīzāk tieši otrādi! Tā kā nevajag steigties tos uzreiz apēst, lai arī ļoti gribas. Ļauj šokolādei labāk iesūkties saldajā. Lai labi garšo!
Avots: takprosto.cc