Ogas jāmeklē ar mikroskopu! Salīdzinām saldos batoniņus: našķis vai uzkoda? 0
Bērniem ļoti garšo muslis jeb enerģijas batoniņi, kas tagad plašā klāstā pieejami veikalu plauktos. Arī pieaugušajiem roka nereti sniedzas pēc tiem, jo ātri var remdēt izsalkumu. Kopā ar uztura speciālisti INGU PŪCI skaidrojam, vai enerģijas batoniņi ir labs variants izsalkuma remdēšanai starp ēdienreizēm vai tikai našķis.
Klasiski enerģijas batoniņi sastāv no pilngraudu auzu un kviešu pārslām, rīsu vai kukurūzas kraukšķiem vai pārslām, cukura, taukvielām (lielākoties palmu eļļas), žāvētiem augļiem, ogām un riekstiem. Bieži vien nelielā 40 gramu batoniņā ir 20–30 sastāvdaļu: dažādu veidu cukura sīrupi, palmu un palmu kodolu eļļa, pārtikas piedevas… Vai šie enerģijas batoniņi ir veselīgi?
Pamatproblēma – cukura daudzums
Kā redzams tabulā, ar dažiem izņēmumiem enerģijas batoniņiem ir augsts cukura saturs. Tie var būt dabīgie augļu cukuri fruktozes veidā, tomēr lielākoties ir dažādi cukura sīrupi, kas dod ātru enerģiju un vainojami pie cukura līmeņa svārstībām organismā. Tas savukārt rada nervozitāti, jo virsnierēm šādas svārstības ir stresa faktors. “Agrāk Veselības ministrijas ieteiktā cukura dienas norma bija 10% no uzņemto kaloriju daudzuma, bet tagad pēc Pasaules Veselības Organizācijas ieteikumiem tā samazināta līdz 5%, vidēji tie ir 25 grami cukura – 4–5 tējkarotes dienā. Daudzos batoniņos cukura daudzums jau ir vismaz puse no dienas devas. Ja pieskaita to, ko pieliekam tējai, kafijai, apēdam ar smalkmaizīti, dienas norma tiek pārsniegta, nemaz nerunājot par saldinātiem dzērieniem, kūkām un citiem našķiem,” skaidro uztura speciāliste Inga Pūce. Ja batoniņš sver tikai 40 gramu un dažādi cukuri ir 16 gramu no tā masas, ieteicams izvērtēt, vai tiešām organismam nepieciešama tāda cukura deva. “Ja batoniņš ir vienīgais saldums, ko dienā apēdam, tas ir labs veids, kā ātri atgūt enerģiju, panašķēties starp ēdienreizēm, bet, ja dienas laikā kopā summējas dažādi našķi, uzņemtā cukura būs stipri par daudz,” informē uztura speciāliste. “Tas var novest pie liekā svara, sliktas pašsajūtas, apātijas.”
Šie batoniņi ir radīti, lai sniegtu enerģiju. Tie noder pirms treniņa. Taču nereti roka pēc tiem sniedzas tieši pēc fiziskās slodzes. Batoniņos ir daudz cukura, tas palēnina vielmaiņu un stimulē tauku veidošanos. Ja treniņš ir vakarā un pēc tam tiek notiesāts šāds batoniņš, tas var sagādāt aizmigšanas grūtības, jo dod papildu enerģiju.
Palmu eļļa – kaitīgie tauki?
Par palmu eļļu daudz runāts, interneta resursos var atrast plašu informāciju par šīs taukvielas kaitīgo ietekmi uz asinsvadiem un organismu kopumā. Kā redzams tabulā, enerģijas batoniņiem lielākoties pievieno tieši šādu taukvielu, jo tā ir lēta, noturīga termiskā apstrādē. Inga Pūce zina teikt: “Palmu eļļa tiešām ir daudz noniecināta, bet runāt par tās kaitīgumu nav pamata. Es balstos tikai uz zinātniski pamatotiem pētījumiem, un tajos nav atklāta palmu eļļas vai palmu kodolu eļļas kaitīgā ietekme. Ja cilvēks ikdienā nelieto produktus ar izteikti augstu tauku saturu, šāds batoniņš nekaitēs.” Varētu vēlēties augstvērtīgākas pievienotās taukvielas, bet tas ievērojami paaugstinātu batoniņa pārdošanas cenu.
Sintētiskie vitamīni un E vielas
Dažiem batoniņiem kā papildu bonuss pievienoti vairāki B grupas vitamīni, kā arī citi vitamīni un minerālvielas. Vidējais vitamīnu daudzums ir 20–24% no dienas ieteicamās devas. Papildu vitamīnus ražotāji pievieno arī bērnu sulu dzērieniem mazajos iepakojumos, brokastu pārslām, jogurta dzērieniem. Ja bērns no rīta ēd pārslas un jogurtu, dienā padzeras sulas dzērienu un tam visam klāt vēl nāk tāds batoniņš ar pievienotajiem vitamīniem, dienas deva varētu būt pārsniegta. Šādas ēdienkartes versijā nav ieteicams papildus dot multivitamīnu tableti, ko pavasarī daudzi lieto.
Savukārt pievienotās E vielas lielākoties ir antioksidanti, kas pagarina produkta uzglabāšanas laiku, aizsargājot no oksidācijas izraisītas bojāšanās. “Batoniņiem pievienotās E vielas uzskatāmas par veselībai nekaitīgām, nav datu, ka šīs pārtikas piedevas izraisa slimības,” skaidro Inga Pūce.
Ogas jāmeklē ar mikroskopu
Lai arī daudzi batoniņi tiek reklamēti kā ogu vai augļu batoniņi, piemēram, ar dzērvenēm, avenēm, zemenēm vai ķiršiem, ogu tajos ir visai maz. Lai būtu sajūta, ka tiešām ēd batoniņu ar ogām, ražotāji pievieno dažādus aromatizētājus, kas, visticamāk, ir tikai identiski dabīgajiem, jo smarža ir pārāk izteikta, ķīmiska. “Ja ogu ir mazāk par procentu no sastāva, tas nozīmē, ka to nav vispār. Uz uzturvērtību tas ietekmi neatstāj,” atzīst uztura speciāliste. Tādā ziņā pozitīvi atšķiras dažādi raw, eko un bio batoniņi, jo to sastāvā ogas, augļi un rieksti nav žēloti. Bet tas ietekmē cenu, jo šie produkti ir 4–5 reizes dārgāki.
UZZIŅA
Ikviens savu veselīgo enerģijas batoniņu var pagatavot pats, sajaucot kopā cukura sīrupu, izkausētu sviestu, apgrauzdētas pārslas, sēklas, žāvētus augļus un ogas un sakapātus riekstus. Masu sablīvē pannā un noliek aukstumā. Kad sacietē, sagriež gabaliņos.