Saldi skābais tamarinds 0
“Redzēju veikalā interesantas brūnas pākstis – sauc par tamarindu. Iesakiet kādu labu recepti, kā tās lietot kulinārijā! ” Baiba D. Rīgas rajonā
Tamarinda pākstis ir tropu koka tamarinda augļi, kas mazliet atgādina cūku pupas. Auglim apkārt ir cieta gaiši brūna miza, kuru ir viegli saspiest un noņemt. Tā var tikt pie augļa mīkstuma, kuram ir patīkama saldskāba garša. Auglim vidū ir spīdīgas, brūnas sēklas, kuras apgrauzdējot uz pannas un pēc tam sasmalcinot iegūst kafijas aizvietotājdzērienu, citādi sēklas neizmanto. Tos var lietot uzturā arī kā žāvētus augļus – ļoti patīkama garša, vai izmantot kulinārijā. Āzijas virtuvē tamarindu parasti izmanto kā piedevu ēdiena garšas uzlabošanai (garšvielu), nevis kā pamatēdienu. Noder konditorejā, ievārījumos, džemos, želejās, pievieno sacepumos, smilšu mīklas izstrādājumos, otrajos ēdienos pie gaļas, rīsiem un dārzeņiem, mērču pagatavošanai.
Garšvielu veikalos var iegādāties arī kaltētu tamarindu un tamarinda pastu, no kuras gatavo dažādas pikantas mērces un marinādes. Āzijas tautas medicīnā tamarindu izmanto kuņģa zarnu trakta slimību ārstēšanai, tas nozīmē, ka, pievienojot ēdienam, uzlabojas gremošana. Pastiprinot arī imunitāti. Filipīnās lapu novārījumu lieto temperatūras samazināšanai malārijas gadījumā. Sievietēm šis augs skaitās spēcīgs afrodiziaks, jo stimulē hormonālo sistēmu, kas palīdz pie dažādām tīri sievišķīgām saslimšanām.
Lai tamarindu sagatavotu lietošanai, noloba pāksts cieto apvalku un ar mazu nazīti noskrubina augļa mīkstumu. Tas neaizņem daudz laika, jo katram ēdienam vajag ne vairāk kā 10 – 15 tamarinda pākšu. Tamarinda sēklas apņem plāns ciets apvalciņš, nav patīkami, ja tas nesasmalcināts nonāk ēdienā. Piedāvājam četras ēdienu receptes, kur izmanto tamarindu.
Rīsi ar lēcām*
100 g rīsu,
50 g oranžo lēcu,
8 tamarinda pākstis,
sauja Indijas vai ciedru riekstu,
3 ēdamkarotes augu eļļas,
1 ēdamkarote melno sinepju sēklu,
½ tējkarotes kurkumas,
½ tējkarotes maltu melno piparu,
1 tējkarote sāls.
Katlā uzkarsē augu eļļu un apcep melno sinepju sēklas. Kad tās sāk sprakšķēt, pievieno rīsus un lēcas un maisot karsē 1 – 2 minūtes. Tad pielej 350 ml ūdens, pievieno pārējās garšvielas un sāli, uzliek vāku un vāra 5 minūtes. Pēc tam pievieno sakapātus Indijas riekstus un smalkos gabaliņos sagrieztu tamarinda mīkstumu, noņem no uguns un noliek katlu uz pusstundu siltā vietā, lai uzbriest rīsi. Ja vārīsiet ēdienu, gaidot, kamēr rīsi kļūs mīksti, lēcas izjuks. Garšo ļoti aromātiski, tamarinds ēdienam piedod mazu skābumiņu un interesantu akcentu.
Turku zirņi ar spinātiem
200 g turku zirņu,
250 g spinātu,
150 ml saldā krējuma,
10 tamarinda pākstis,
½ tējkarotes kurkumas,
1 tējkarote maltu fenheļa sēklu,
1 tējkarote paprikas pulvera,
1 ēdamkarote brūnā cukura,
1 tējkarote sāls.
Turku zirņus pārlej ar aukstu ūdeni un noliek uz nakti mērcēties. No rīta ūdeni nolej, zirņus saber katlā, pārlej tiem svaigu ūdeni un vāra aptuveni vienu stundu, līdz tie mīksti (paņemot vienu rokās un saspiežot, tas sadrūp). Uzkarsē pannā 3 ēdamkarotes eļļas, uz 30 sekundēm apcep tajā garšvielas, tad pievieno spinātus un pasautē 3 – 4 minūtes. Pēc tam pieber zirņus un gabaliņos sagrieztu tamarinda mīkstumu, pielej saldo krējumu, pievieno sāli un piparus un uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai. Ļoti gards un sātīgs pusdienu ēdiens, labi garšo kopā ar rīsiem un svaigiem salātiem.
Ēdiena pagatavošanai var izmantot svaigus vai saldētus spinātus, kurus var iegādāties lielveikalos saldēto produktu stendos. Fenheļa sēklas ir gandrīz jebkurā garšvielu veikalā, tās ir ļoti noderīgas gremošanas uzlabošanai, tējā tām ir atkrēpojoša ietekme pie saaukstēšanās slimībām.
Kartupeļi ar garšvielām
6 lieli kartupeļi,
8 tamarinda pākstis,
½ tējkarotes kurkumas,
1 tējkarote karija pulvera,
½ tējkarotes maltu piparmētru lapiņu,
½ tējkarotes maltu melno piparu,
1 tējkarote sāls,
3 ēdamkarotes augu eļļas.
Kartupeļus nomizo un sagriež lielās šķēlēs. Ieliek cepampannā, apslaka ar eļļu un cep + 180 grādos aptuveni pusstundu, līdz mīksti. Tad pieliek garšvielas, sāli un gabaliņos sagrieztu tamarindu, samaisa. Ļoti aromātiski un gardi. Ja tamarindu liek cepšanas sākumā, tas sadeg un nenodod ēdienam savu unikālo garšu.
Tamarinda saldējums
(1 litra saldējuma pagatavošanai)
12 tamarinda pākstis,
5 lielas aprikozes,
4 ēdamkarotes citrona sulas,
300 ml kokosa piena,
150 g brūnā cukura,
500 ml saldā krējuma,
2 ēdamkarotes vaniļas cukura.
Nolobītas tamarinda pākstis kopā ar aprikozēm pusstundu mērcē siltā ūdenī. No pākstīm izņem sēklas un kopā ar aprikozēm sablendē. Pievieno kokosa pienu, citrona sulu un brūno cukuru un kuļ, līdz cukurs izkusis. Pēc tam pievieno saldo krējumu, vaniļas cukuru un turpina kult, līdz masa kļuvusi viegla un gaisīga. Tad to liek uz stundu saldējuma pagatavošanas mašīnā (vai uzreiz trauciņā un ledusskapī, tikai trauciņa saturs reizi pusstundā jāapmaisa, lai neveidojas ledus kristāli, un tā vismaz 4 – 5 reizes). Salej trauciņos un novieto saldētavā. Garša ļoti maiga un krēmīga, patīkami saldskāba.
Atspirdzinošs dzēriens
15 tamarinda pākstis,
1 ēdamkarote ķimeņu,
1,5 ēdamkarotes malta svaiga ingvera,
4 ēdamkarotes brūnā cukura,
440 ml ūdens,
šķipsniņa sāls,
piparmētras lapiņas vai citrona šķēlītes rotāšanai.
Tamarinda pākstis noloba un veselas vāra ūdenī 15 minūtes. Tikmēr uz sausas pannas nedaudz apgrauzdē ķimeņu sēklas, ko pēc tam samaļ. Tad caur sietu izberž, iegūtajam šķidrumam pievieno garšvielas, sāli un cukuru un atstāj uz 15 minūtēm. Pēc tam atšķaida ar ūdeni attiecībā 1:1 vai 1:2 (atkarībā no tā, cik stipru dzērienu vēlaties!) un dekorē ar piparmētras lapiņām vai citrona šķēlītēm. Vasarā var uzlējumu atšķaidīt nevis ar ūdeni, bet gan pievienot tam ledus gabaliņus – iznāk brīnišķīgs atspirdzinošs dzēriens.
* Visi ēdieni doti 4 porcijām.
Uzziņa • Puskilograms tamarinda pākšu maksā 1,50 latus, tās var iegādāties lielveikalos, piemēram, “Maxima” reto augļu stendā. • Kaltētu tamarindu var nopirkt “Rudra yoga store”, kas atrodas Rīgā, Skolas ielā 31, tamarinda pastu var atrast garšvielu veikalā “Gourmet Studio” Rīgā, Lienes ielā 9.
Padoms Arī pie mums aug savs tamarinds. Ja receptē tā vietā lieto kaltētas bārbeles ogas, garša un efekts ir ļoti līdzīgs. Kaltētas bārbeles ogas vislētāk var iegādāties “Arkolat” veikalā, kā arī garšvielu veikalā “Gourmet Studio” un “Gafū”.
|