Saldēts un pēc tam atlaidināts ēdiens – labs? 0
Lasītājs jautā: “Tagad ir modē pāri palikušo ēdienu sasaldēt. Veselības dēļ nevaru ēst saldumus, tādēļ draudzenes dāvāto putukrējuma kūku ar ogām ieliku saldētavā. Tā varot darīt, jo arī Staburadzes tortes vispirms saldējot un tikai tad laižot pārdošanā. Vai šādi ēdiens nezaudē savu vērtību? Ko drīkst saldēt?”
“Saldēt var teju visu, vienīgi jārēķinās, ka pēc atsaldēšanas var mainīties konsistence un garšas īpašības. Ja saldē mājās, var būt arī lielāki vitamīnu zudumi, nekā to darot rūpnieciski,” skaidro uztura speciāliste Eva Kataja. Ja kūkai pieliktās ogas zaudēs kādus vitamīnus, kā varētu gadīties, par to nebūtu jāuztraucas, jo saldumi jau nav vitamīnu avots.
Eva Kataja arī pati daudzus produktus ievieto saldētavā, piemēram, sviestu, biezpienu un gaļu, arī vairumu augu valsts produktu, izņemot tomātus un gurķus. Buljonu pat ieteicams sasaldēt – tad kādā steidzamākā brīdī var diezgan ātri tikt pie ēdiena, nav jāvāra visa zupa no sākuma, kas ir laikietilpīgi.
Droši var sasaldēt pāri palikušo zupu vai sautējumu un pēc tam uzkarsēt, veselībai tas būs labvēlīgāk nekā izmantot ēdienu, kas ilgi nostāvējis ledusskapī (tā drīkstētu uzglabāt ne ilgāk par divām dienām).
“Sasaldētos produktus un ēdienus var uzglabāt pusgadu, bet ne ilgāk par gadu. Dažus produktus nav vēlams turēt sasaldētus tik ilgi, taču nekas briesmīgs nenotiks, ja šo laiku nedaudz pārsniedz,” piebilst uztura speciāliste.