Saldēti augļi un ogas. 11 saimnieces Līvijas Brūveres ieteikumi 0
Saldēšanai izmanto tikai pilnīgi nogatavojušās ogas, ja nepieciešams, tās var mazgāt, izņemot avenes un kazenes.
Pirms ievietošanas saldētavā ogām ļauj nožūt, tās izklājot uz auduma vai papīra salvetes.
Ieteikumi ogu saldēšanai:
1. sagatavotos produktus ievieto saldētavā ar aprēķinu, lai tie sasalst pēc iespējas īsākā laikā – vēlamā saldētavas temperatūra no –16 līdz –18 ºC. Produktu uzglabāšanas laikā jānodrošina vienmērīga saldētavas temperatūra. Nav vēlama produktu atkārtota sasaldēšana, jo zūd gan produktu kopsvars, gan uzturvērtība;
2. saldēšanai izmanto speciāli šim nolūkam paredzētus plastmasas maisiņus ar blīvu aizdari vai polimēra kārbiņas ar vāciņu. Ieteicams izvēlēties tāda tilpuma taru, lai pēc atsaldēšanas produktu varētu izlietot vienā ēdienreizē;
3. lai saldētavas tilpumu izmantotu pēc iespējas ekonomiskāk, saldēšanai labāk izmantot polimēra maisiņus;
4. ogas var saldēt veselas, sagrieztas, kā arī blendētas;
5. pirms saldēšanas ogām ieteicams pievienot nedaudz cukura (līdz 5%), lai uzglabājot tajās labāk saglabātos C vitamīns;
6. saldēt ieteicams nelielas zemenes, tās var ātrāk atkausēt, nezaudējot to formu;
7. lielas zemenes ieteicams pārgriezt un kārtot kārbiņā vairākās kārtās ar griezuma pusi uz
augšu;
8. sarkanās jāņogas var saldēt blendētā veidā, pievienojot nedaudz cukura, vai veselos ķekaros, kurus ziemā var izmantot kā piedevu gaļas ēdieniem vai desertu dekorēšanai;
9. upenes ieteicams saldēt blendētā veidā, pievienojot nedaudz cukura, pēc atkausēšanas iegūst gardu, aromātisku želejveida produktu, kuru var izmantot gan svaigu, gan vārīt ķīseli vai izmantot tortu pildīšanai;
10. ķiršus var saldēt ar vai bez kauliņiem vai kātiņiem;
11. rabarberus var saldēt sagrieztus gabaliņos, nedaudz pārkaisītus ar cukuru: uz Ziemassvētkiem vai Lieldienām izcept gardu rabarbermaizi vai izvārīt svaigu rabarberu ķīseli balti sniegotā ziemas dienā!
Sagatavots pēc tematiskā izdevuma “Mājas labumi”