Saldētava: ko tajā salikt ziemai? 0
Mūsu vasara ir īsa un svaigu vietējo dārzeņu, augļu un ogu pieejamība ziemā krietni ierobežota. Lielisks palīgs te būs kvalitatīva saldētava – jau vasarā un rudenī saliec tajā to, kas garšo un kā ziemā visvairāk pietrūkst, un ziemas maltītes būs krietni gardākas un košākas! Lasi tālāk un uzzini noderīgus ieteikumus par produktu saldēšanu un saldētavu izvēli.
Ko ir vērts sasaldēt ziemai?
Saldēt var lielāko daļu augļu un dārzeņu, izņemot tos, kas satur ļoti daudz ūdens un pēc atkausēšanas zaudē formu un krāsu, piemēram, gurķi vai lapu salāti. Tā kā neviena saldētava nav bezizmēra, liec tajā to, ko tiešām ziemā izmantosi. Vienkāršākais veids, kā saprast, ko tieši tev vērts likt saldētavā – apdomā, kā tev ziemā visvairāk pietrūkst no vasaras garšām.
Lūk, 4 noderīgas idejas:
Ja tev garšo smūtiji un deserti, saldē ogas – ziemā veikalos nopērkamās maksās astronomiski dārgi, taču to uzturvērtība nebūs nekāda izcilā. Iecienītas saldēšanai ir zemenes un avenes, taču lieliski var saldēt arī veselīgās un gardās upenes, kā arī citas ogas.
Saldē zaļumus – sasmalcini dažādus zaļumus, kas piemērotāki saldēšanai (piemēram, dilles – lociņi gan nederēs), un sasaldē tos mazās porcijās. Zaļumu kubiņa variants ir piparmētru ledus kubiņš, kurā sasaldētas veselas piparmētru vai citu mētru lapiņas. Lieliski kokteiļos!
Saldē sēnes – apceptas un pēc tam sasaldētas sēnes lieti noderēs ikdienas vai svētku ēdienkartes dažādošanai.
Saldē pākšaugus – gardi un uzturvielām bagāti, tie labi garšos ziemā. Saldē kāršu pupiņas, izlobītus zaļos zirnīšus vai cūku pupas – visu, kas dāsni izaudzis dārzā.
Kā pareizi saldēt?
Ja ievērosi virkni vienkāršu ieteikumu, saldētie produkti ziemā patiesi tiks ar prieku izmantoti ēdienu gatavošanā un nekas neies zudumā:
Saldē īpašos saldēšanas maisiņos – turklāt izspied no tiem visu gaisu. Tā produkti zaudēs mazāk vitamīnu un aizņems mazāk vietas saldētavā.
Saldē mazās porcijās – lieli sasaldētu ogu vai dārzeņu blāķi, visticamāk, tā arī paliks neizmantoti vai tiks izmantoti vien daļēji. Vispirms sasaldē ogas vai gabaliņos sagrieztus augļus vai dārzeņus sabērtus atsevišķi, un tad liec maisiņos nelielās porcijās.
Uzraksti, kas un kad sasaldēts – tas ļaus neaizmirst aizpērnās zemenes saldētavas dziļumā un droši lietot uzturā sasaldētos produktus.
Pieskati temperatūru – lai sasaldētie produkti būtu kvalitatīvi un droši lietojami, optimāla saldētavas temperatūra ir vismaz -18 C.
Kāda saldētava būs piemērotākā?
Lai saprastu, kāda saldētava derēs vislabāk, jāņem vērā vairāki aspekti:
- Pieejamā vieta – privātmājā vai lauku īpašumā varēs izvietot lielākas saldētavas, savukārt dzīvoklī piemērotākas būs mini saldētavas, kas ērti integrējamas virtuves iekārtā.
- Izvietojums – horizontālas jeb saldētavas lādes derēs tad, ja ir gana daudz vietas, jo virs tām neko nevar likt vāka atvēršanas dēļ. Vertikālās ir ierastākas, ja vietas ir mazāk.
- Tilpums – te visu nosaka tas, cik daudz plāno saldēt. Šim apjomam un arī pieejamajai vietai tad arī jāpielāgo vēlamais tilpums. Liela saldētava būs īpaši noderīga tiem, kam ir lauku saimniecība un dārzs, kā arī medniekiem, makšķerniekiem un kaismīgiem sēņotājiem.
- Energoefektivitātes klase: jo dārgāka kļūst elektrība, jo svarīgāk lietot to ekonomiski, tāpēc saldētavu gadījumā priekšroka dodama tām, kam ir augstāka energoefektivitātes klase.
Lai ziemā baudītu gardas maltītes, saldētava, kas piepildīta ar sezonas augļiem, ogām, zaļumiem, dārzeņiem un citiem labumiem, lieliski noderēs. Internetveikalā 1a.lv atradīsi kvalitatīvas un funkcionālas saldētavas – gan lielas vertikālas vai horizontālas, gan pavisam kompaktas. Izvēlies piemērotāko un saldē uz nebēdu!