Divi dzērveņu konusi 1

Tirgū ir divi ļoti iecienīti dzērveņu konusi, kas līdzīgi arī pēc cenas. Tos ražo “Rīgas piena kombināts” un “Rūjienas saldējums”. Kuram no tiem – Ekselence dzērveņu konusam un Rūjiena dzērveņu konusam – ir dabīgāks sastāvs? LR likumdošanā noteikts, ka sastāvdaļām, kas procentuāli ir visvairāk izmantotas, jābūt saraksta augšdaļā un tad dilstošā secībā uz leju. Pēc tā var secināt, kas kuram un cik daudz ir ticis.

Rūjiena dzērveņu konuss Ekselence dzērveņu konuss
piens piens
saldais krējums dzērveņu piedeva 20 % (dzērveņu biezenis, cukurs,

glikozes – fruktozes sīrups, ūdens, biezinātājs pektīns,

citronskābe, dabīgs aromatizētājs, augļu un dārzeņu koncentrāts)

vafele 15% (kviešu milti, cukurs, augu tauki,

sojas lecitīns, sāls, grauzdēts cukura sīrups)

vafele 13,7 % (kviešu milti, cukurs, kokosriekstu tauki,

ciete, sojas lecitīns, sāls)

dzērveņu piedeva 15 % (dzērveņu biezenis 69 %,

cukurs, modificēta kukurūzas ciete E 1422, krāsviela E 120)

cukurs
cukurs kakao glazūra
sausais vājpiens sviests
glikozes – fruktozes sīrups saldais krējums
zemesrieksti 2,5 % sausais vājpiens
kakao glazūra dekstroze (cukurs)
sūkalu pulveris ciete
E 407 (karagināns) citrusaugļu šķiedrvielas
E 412 (guāra sveķi) sausās piena sūkalas
E 466 (celulozes sveķi) krāsviela – biešu sarkanais
E 471 (taukskābju mono un diglicerīdi) dzērveņu un vaniļas aromatizētāji
vaniļas aromatizētājs

Kad tabulā redzams katra saldējuma sastāvs, salīdzinot pamanāmi gan plusi, gan mīnusi. Pozitīvi Rūjienai, ka tai visvairāk piena un saldā krējuma, negatīvi, ka pievienotas sešas e-vielas, turklāt viena no tām – karmīns (E 120) – ir krāsviela, ko iegūst no kaktusos dzīvojošiem kukaiņiem (veģetāriešiem šāda piedeva produktos neder!). Pozitīvi Ekselencei, ka vienīgās e-vielas ir dabīgā krāsviela – biešu sarkanais (E 162), kuru iegūst no biešu sulas, un citronskābe (E 330), ka nav stabilizētāju, vairāk dzērveņu biezeņa, bet mazāk sviesta un saldā krējuma, un viss sastāvs šķiet dabiskāks.

Loģiskam cilvēkam gan nav skaidrs, kāpēc dzērveņu biezenim, kurš jau tāpat ir skābs, vajadzīga citronskābe, un vēl vairāk – sarkana krāsviela, kuru iegūst no kukaiņiem, ja dzērvene jau ir koši sarkana. Laikam tās ir sekas domāšanai, ka dabas dots nav gana labs, ka vajag uzlabot pat ideāli skābas un sarkanas ogas garšu un krāsu.

Saldējumu klāsts

Eksperimenta nolūkos nopirkām divdesmit dažādus saldējumus un rūpīgi izpētījam to sastāvus. Vietas taupības dēļ izvēlējāmies nosaukt tikai 4 galvenās sastāvdaļas, izņemot vafeli un glazūru, un visas e-vielas, kas ietilpst konkrētajā produktā. Būtiskākais secinājums – ja pameklē, var atrast saldējumu ar visai nelielu e-vielu daudzumu un sastāvu, kas tuvu normālam: piens, saldais krējums, sviests un cukurs. Tik vien kā jāsamierinās ar pievienotajiem stabilizētājiem, kuri lielākoties neatšķiras…

Mājas krējuma saldējums (ābolkūka kanēļa)

Sastāvā: vājpiens, saldais krējums (18 %), ābolu–karameļu pildījums (13 %), mandeļu piedeva 8 % (ar palmu taukiem), E 330 (citronskābe), E 440 (pektīns), E 471 (taukskābju mono un diglicerīdi), E 150a (krāsviela – karamele), E 500 (soda), 322 (sojas lecitīns), E 412 (guāra sveķi), E 410 (akācijas sveķi), E 407 (karagināns).

Piezīme: daudz e-vielu!

Druvas saldējums (rozīņu)
Sastāvā: piens, ūdens, cukurs, augu tauki, E 322 (sojas lecitīns), E 500 (soda), E 471 (taukskābju mono un diglicerīdi – pārveidotas eļļas un tauki), E 412 (guāra sveķi), E 466 (celulozes sveķi), E 407 (karagināns).

“Alpenrose” karameļu garšas saldējums

Sastāvā: ūdens, cukurs, sūkalu un vājpiena pulveris, krējums un augu tauki, E 322 (sojas lecitīns), E 440 (pektīns), E 150c (krāsviela – amonija karamele), E 330 (citronskābe), E 300 (askorbīnskābe), E 500 (soda), E 471 (taukskābju mono un diglicerīdi), E 412 (guāra sveķi), E 466 (celulozes sveķi), E 407 (karagināns), E 160b (krāsviela annato).

Piezīme: ļoti daudz e-vielu!!!

“Ingman” Baltija kondensētā piena saldējums
Sastāvā: vājpiens, sviests, cukurs, karameļu pildījums 6 %, E 150d (krāsviela – amonija sulfīta karamele), E 160a (krāsviela – beta karotīns), E 150 c (krāsviela – amonija karamele), E 322 (sojas lecitīns), E 440 (pektīns), E 331 (trinātrija citrāts), E 330 (citronskābe), E 471 (taukskābju mono un diglicerīdi), E 410 (akācijas sveķi), E 412 (guāra sveķi), E 407 (karagināns), E 500 (soda), E 504 (magnija karbonāts).

Piezīme: ļoti daudz e-vielu!!!

“Rimi” Delights vaniļas krējuma saldējums

Sastāvā: ūdens, saldais krējums 15%, cukurs, vājpiena pulveris, E 500 (soda), E 471 (taukskābju mono un diglicerīdi), E 412 (guāra sveķi), E 410 (akācijas sveķi), E 407 (karagināns).

“Mājas” krējuma saldējums (līdzīgs Polam)
Sastāvā: vājpiens, saldais krējums 21 %, cukurs, vājpiena pulveris, E 322 (sojas lecitīns), E 471 (taukskābju mono un diglicerīdi), E 410 (akācijas sveķi), E 412 (guāra sveķi), E 407 (karagināns).

Pols (“Rīgas piena kombināts”)

Sastāvā: piens, cukurs, sviests, ūdens, E 322 (sojas lecitīns), E 471 (taukskābju mono un diglicerīdi), E 410 (akācijas sveķi), E 412 (guāra sveķi), E 407 (karagināns).

“Rūjiena” zemeņu krējuma saldējums
Sastāvā: piens, saldais krējums, zemeņu piedeva (15 %), cukurs, E 401, 440, E 330 (citronskābe), E 120 (krāsviela, iegūst no bruņuts virsdzimtas kukaiņiem), E 322 (sojas lecitīns), E 500 (soda), E 407 (karagināns), E 412 (guāra sveķi), E 466 (celulozes sveķi), E 471 (taukskābju mono un diglicerīdi).

Piezīme: daudz e-vielu!

“Premia” Klasika no krējuma

Sastāvā: ūdens, saldais krējums 20 %, cukurs, sauso sūkalu un vājpiens pulveris, E 500 (soda), E 471 (taukskābju mono un diglicerīdi), E 410 (akācijas sveķi), E 412 (guāra sveķi), E 407 (karagināns).

PADOMS

Visvienkāršākā mājās pagatavojama krējuma saldējuma recepte: ņem 500 ml saldā krējuma, pievieno ēdamkaroti vaniļas cukura un kuļ, līdz parādās putas. Tad pievieno 300 gramus kondensētā piena ar cukuru un puto līdz putukrējuma konsistencei. Liek saldētavā un sasaldē, vairākas reizes apmaisot. Kad masa paliek stingrāka, tajā var iemaisīt svaigu ogu vai augļu biezeni.

SVARĪGI

Saldējums karstā laikā

Fizioloģiski temperatūrai, lai pārstrādātu ēdienu, ir jābūt aptuveni 37 °C. Ja lieto produktus, kuriem ir stipri zemāka temperatūra (saldējums, ledaini dzērieni), organisms palielina savu temperatūru, lai uzsildītu šos produktus līdz fizioloģiski pieņemamai robežai. Ja tas notiek bieži un regulāri, palielinās iespēja iegūt kādu iekaisumu, saslimt ar kādu infekcijas slimību, uz ādas var parādīties izsitumi. Arī balti pūslīši uz ādas vasarā mēdz liecināt par pārmērīgu aizraušanos ar saldējumu…

UZZIŅA

lr mazi uzņēmumi, kas apņēmīgi ražo saldējumu bez krāsvielām, skābuma regulētājiem, emulgatoriem, tikai no piena, olām, cukura un krējuma, pievienojot pašu audzētas ogas un biezeņus. Piemēram, SIA “Rozīne” Skrīveros un SIA “Rāmkalni” Inčukalna pagastā.

Reklāma
Reklāma
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.