Saldējuma izvēles labirintos. Pētām sastāvu! 1
Vai esat paskatījušies sastāvu saldējumam, pirms piedāvājat to savam bērnam? Dažos izdevās saskaitīt pat padsmit specifisku komponentu. Šoreiz pētām, kuri saldējumi top no piena un krējuma, bet kuri – no ūdens, augu taukiem un e-vielām!
Konsultēja “Food Union” saldējuma kategorijas attīstības direktors Dmitrijs Dokins.
Patiesībā, lai pagatavotu gardu saldējumu, nav vajadzīga nekāda ķīmija, pietiek ar pienu, saldo krējumu un cukuru. Kā biezinātāju var izmantot kartupeļu vai kukurūzas cieti, bet dažādas garšas piedot ar kakao pulveri, vaniļu, ogu un augļu biezeņiem. Bet mūsu tehnoloģiskā progresa laikmetā jau cilvēks pamanās vai ikvienu lietu sarežģīt (lasi – sabojāt!) ar neskaitāmiem izgudrojumiem, uzlabojumiem un jaunievedumiem.
Jo īpaši pārtikas rūpniecībā, kur, cenšoties samazināt izmaksas un gādājot, lai produkts gadiem var stāvēt veikalu plauktos, izmanto arvien jaunus dažādu pulveru un e-vielu brīnumus, kas it kā atvieglojot ražošanu un nodrošinot nemainīgu izstrādājumu kvalitāti, bet, atklāti runājot, tas viss ir tikai bizness.
Un nevienu īpaši neinteresē, kas notiek mūsu organismā pēc šādu ķīmiski sintezētu vielu kokteiļa lietošanas, galvenais ir skaisti iepakot un skaļi izreklamēt.
Augu tauku invāzija
Pētot saldējumu sastāvus, gadījās ieraudzīt tādus, kurus saviem bērniem nekad nedotu – tajos ūdens ir sakults ar augu taukiem, aromatizētājiem un neskaitāmām e-vielām, pievienojot arī šķipsniņu piena pulvera, lai vispār šo produktu varētu saukt par saldējumu. Lai izlasītu komponentu sarakstu, jābūt īpašai pacietībai un asai redzei – tas lielākoties uz krāsainā iepakojuma papīra uzdrukāts ar mikroskopiskiem burtiņiem, kuri šajā raibumā saplūst kā miglā. Mēs taču vienmēr ļoti steidzamies, nu nav laika apstāties, paņemt bērna izvēlēto saldējumu un turpat pie vitrīnas izpētīt tā sastāvu! Esmu pārliecināta, – ja māmiņas uzmanīgi izlasītu, ko dod savām atvasēm, veikalos nebūtu tik daudz e-vielām pārbāztu produktu. Jo, kamēr pircējiem ir vienalga, tikmēr daudzi ražotāji to izmanto, piedāvājot preces, kas veselību nudien nevairo. Vienlaikus vērojama arī pozitīva tendence – daži lielie uzņēmumi šogad saldējumā atgriezušies pie piena un krējuma, atsakoties no augu taukiem – gan ievērojot patērētāju vēlmes, gan arī tāpēc, ka pārtikas rūpniecībā ir tik liels šo tauku patēriņš, ka pēdējos gados strauji pieaugusi to cena.