Saldā vasaras garša! Aveņu kūkas, tortes un tartes recepte īstiem gardēžiem 3
Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
No avenēm var uzcept fantastiski gardus našķus. Lūk, trīs receptītes.
Siera kūka
Sastāvdaļas
• 2 l kefīra
• 3 olas
• 100 g cukura
• 2 ēdamkarotes miltu
• ½ citrona sulas
• svaigas avenes
Pagatavošana.
Sasaldē kefīru. Ieklāj sietiņā marli, liek uz tās sasaldēto masu un atkausē (atstāj uz nakti). No rīta būs brīnišķīgs svaigais siers.
Sakuļ olas ar cukuru. Pievieno iegūto sieru, miltus (piemēram, smalkos speltas miltus), citrona sulu. Samaisa un mīklā iecilā svaigas avenes. Masu liek 25 cm diametra tortes veidnē, kas ieziesta ar sviestu, un cep 40 minūtes 180 °C temperatūrā.
Aveņu torte
Sastāvdaļas
• 1 kārtainās mīklas plāksne
• 6 ēdamkarotes pūdercukura
• 3 ēdamkarotes cukura (glazūrai)
• 200 ml saldā krējuma (35%) vai bieza skābā krējuma
• šķipsniņa vaniļas cukura
• 500 g svaigu (vai saldētu) aveņu
Pagatavošana.
Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 °C.
Mīklas plāksni liek cepamajā veidnē, kas ieziesta ar sviestu. Uzkaisa 3 ēdamkarotes pūdercukura un uz 10 minūtēm ievieto cepeškrāsnī. Tad ar dakšiņu uz pamatnes izveido tīkliņu, lai tā nedeformētos, un liek cepeškrāsnī vēl uz 5 minūtēm.
Izceptajai pamatnei uzkaisa cukuru. Krāsns temperatūru palielina līdz 200 °C un veidni novieto krāsnī uz paša augstākā plauktiņa vēl uz 5 minūtēm, lai cukurs karamelizētos.
Ļauj pamatnei atdzist un izņem to no veidnes.
Atdzesētu saldo krējumu (vai skābo krējumu) sakuļ ar vaniļu un atlikušo pūdercukuru. Iegūto krēmu ziež uz pamatnes, virsū uzber avenes (vai kādas citas ogas) un uzreiz pasniedz.
Krēmsiera tarte ar avenēm
Sastāvdaļas
• 350 g smilšu mīklas
• 3 olu dzeltenumi
• 80 g pūdercukura
• 200 g krēmsiera (Philadelphia vai Crème Bonjour)
• 1 mandarīna vai apelsīna sula
• 100 g aveņu (var arī saldētas ogas)
• 40 ml saldā krējuma
Pagatavošana.
Sakarsē cepeškrāsni līdz 200 °C. Ietauko ar sviestu tartes veidni. Izrullē mīklu, ieklāj veidnē un sadursta ar dakšiņu. Uzliek cepamo papīru, uzber cepamās pupiņas (vai kādu citu slogu) un cep krāsnī 10 minūtes. Tad izņem, nober pupiņas un noņem papīru. Karstumu noregulē līdz 180 °C.
Gatavo pildījumu. Saputo olu dzeltenumus ar pūdercukuru, līdz masa kļūst gaiša un gaisīga. Pakāpeniski pievieno krēmsieru un puto vēl vienu minūti. Var piebērt vaniļas ekstraktu vai cukuru. Masā iecilā avenes.
Krēmu uzziež uz pamatnes un cep aptuveni 10 minūtes. Atdzesē istabas temperatūrā.