Salda prosas putra ar rozīnēm – gardām un veselīgām brokastīm 0
Lai gan uzturvērtības ziņā prosa līdzinās graudaugiem, tajā ir vairāk vērtīgās dzelzs, B vitamīnu un taukskābju. Velti esam to piemirsuši un pat noniecinājuši, uzskatot par lētu un ne visai garšīgu produktu. Prosa ir viegli sagremojama, tāpēc lieti noder slimnieku uzturā un asociējas ar diētu. Turklāt šajās mazajās, dzeltenajās pērlītēs nav glutēna. Prosa reti cilvēkiem izraisa alerģiju.
Sastāvdaļas
• 170 g prosas
• 500 ml piena
• 50 g rozīņu
• 100 g mājas siera
• 2 ēdamkarotes sviesta
• 1–2 ēdamkarotes cukura
• šķipsniņa sāls
Pagatavošana.
Rozīnes piecas minūtes izmērcē siltā ūdenī. Prosu noskalo, vairākkārt mainot ūdeni. Pannā vai katlā ar biezu apakšu izkausē sviestu, pieber prosu un, nepārtraukti maisot, apcep 1–2 minūtes. Pielej pienu, pieber sāli un cukuru. Ik pa laikam apmaisot, vāra piecas minūtes, tad uzliek vāku un pusstundu sautē. Pirms pasniegšanas pievieno rozīnes un mājas sieru. Var vēl pārkaisīt ar augļu un ogu sukādēm. Garšas dažādošanai rozīnes var aizvietot ar žāvētām plūmēm, pielikt maltu kanēli.
UZZIŅA
No prosas var gatavot ne tikai putru, bet arī salātus kopā ar ķiplokiem, pikanto sieru un zaļumiem, plācenīšus ar rīvētiem dārzeņiem un pat cepumus.