Salātu niķi. Kā tos pareizi gatavot un uzglabāt 0
Kraukšķīgie ledussalāti, rūgtenie cigoriņu un frisē salāti, sulīgie ozollapu un romiešu salāti, pikantā rukola un sinepju lapas. Šķirņu daudzveidība ir liela, tāpēc katram iespējams izvēlēties garšas kārpiņām tīkamākos. Bet ko vajadzētu ievērot, salātus gatavojot un uzglabājot? Stāsta kafejnīcas “Osiriss” šefpavāre Silvija Treiliha.
Aukstā ūdenī
Salāti pirms gatavošanas jānoskalo. Lai tos atbrīvotu no smilšu graudiņiem, pielipušiem gruzīšiem vai pat kāda gliemezīša, patur zem tekoša auksta ūdens strūklas vai peldina ar aukstu ūdeni piepildītā izlietnē vai bļodā. Aukstā tāpēc, ka tad salāti kļūs mazliet spilgtāki un kraukšķīgāki. Pēc tam tīrās lapas saliek caurdurī un notecina. Tad kārto uz papīra dvieļiem un nosusina. Salātos ir diezgan daudz ūdens, tāpēc, ja tos nenosusina un slapjus kārto traukā, lapas saplok. Vēl jāņem vērā, ka mitrām grūtāk uzsūkt uz eļļas bāzes gatavotas mērcītes, tādēļ zūd garšas nianses.
Labāk plūkāt
Salātus labāk plūkāt ar rokām, jo, griežot ar metāla nazi, notiek oksidēšanās, lapas var kļūt brūnganas. Saplūkātās ir gaisīgākas nekā grieztas, turklāt procesā vēl var pamanīt bojātas lapas vai nenoskalotus smilšu graudiņus.
Vairums salātlapu ir maigas, tāpēc, lai nezaudētu šo izskatu, tās jāpārcilā saudzīgi, izmantojot speciāli paredzētās karotes. Ar šīm karotēm salātus ērti gan apmaisīt, neļaujot tiem sakristies, gan arī uzlikt uz šķīvja.
– Salātus nevar kā mīklu maisīt ar lielu karoti, mērcīte tajos ir viegli jāiecilā, – uzsver S. Treiliha.
Uzglabāšana
Lapu salāti jāapēd iespējami ātrāk. Jo ilgāk tos uzglabā, jo vairāk vitamīnu un minerālvielu iet zudumā, saplok lapas. Visilgāk kvalitāti nezaudē ledussalāti (tos ledusskapī var turēt pat līdz 2 nedēļām), nedaudz no tiem atpaliek romiešu salāti (uzglabāšanas laiks – aptuveni 10 dienas), bet maigie, strauji vīstošie lapu salāti bojājas visātrāk – jau pēc vienas vai pāris dienām.
Augstā ūdens satura dēļ salāti jāglabā neskaloti, ūdens procedūrām to pakļauj tikai pirms gatavošanas. Pirms liek ledusskapī, ievieto plastikāta maisiņā un aizsien galu. Var izmantot aizvākojamu kastīti pārtikas uzglabāšanai.
Dažām vāciņā ir vairāki atverami un aizverami caurumiņi, lai varētu regulēt gaisa apriti. Kastītē ieklāj samitrinātu salveti, novieto sausas salātlapas, pārklāj ar vēl vienu samitrinātu salveti, uzliek vāku un trauku ievieto ledusskapī. Šādi salātus var uzglabāt 2 – 3 dienas.
Šefpavāre Silvija Treiliha atklāj, ka mājas apstākļos dažkārt šim nolūkam izmantojot trīs litru stikla burku. Tā esot gana ietilpīga, tāpēc salāti netiek sablīvēti. Burkai uzliekot sviestpapīru un nosienot ar aukliņu.
Salātus nevajadzētu uzglabāt kopā ar augļiem, īpaši āboliem, kas izdala etilēna gāzi, jo tad uz lapām var parādīties brūngani plankumi, tās ātrāk vīst.
– Visniķīgākā ir rukola – jau pāris stundu pēc tam, kad dobē nogrieztas, lapiņas sāk vīst. Toties izturīgi ir cigoriņu un romiešu salāti, – zina teikt lietpratēja.