Foto – Shutterstock

Kā audzēt salātu cigoriņus 0

“Lūdzu, pastāstiet par dekoratīvajiem lapu cigoriņiem jeb endīvijām! Kā tie garšo?” MAIJA VALKAS NOVADĀ

Reklāma
Reklāma
Mājas
10 ēdieni, kurus nekad nedrīkst dot kaķiem — jūs būsiet pārsteigti
Atrasts ceturtā Pabrades poligonā pazudušā kareivja ķermenis: viņš neatradās purvā 80
Tiklīdz karš Ukrainā beigsies, Putins varētu ātri pārvietot karaspēku uz Baltijas valstu robežām – vācu izlūkdienests
Lasīt citas ziņas

Endīvijas (Cichorium endivia) ir ļoti līdzīgas krokotiem lapu salātiem. Lapu rozete ir plati izvērsta un plakana, tāpēc vajadzīga prāvāka platība – endīvijas stāda 30 x 30 cm vai pat vēl lielākā attālumā citu no citas. Mēdz būt ļoti dekoratīvi augi ar smalkām dažādu krāsu lapām. Agrāk audzēja šķirnes, kam augšpusē vajadzēja sasiet lapas, lai piesegtu iekšpusi un salāti nebūtu tik rūgti. Tagad to vairs nedara, jo izveidotas speciālas, mazāk uz gaismu reaģējošas šķirnes. Pazīstamas divas varietātes – platlapu endīvijas jeb eskariolas (piemēram, šķirnes ‘Bubikopf’, ‘Geante Maraichere’) un sīklapu – ar sīki un dziļi izrobotām lapām (‘Stavos’).

Ar tiešo sēju endīvijas laukā var sēt tikai jūnijā, jūlija sākumā, jo tām vajag vairāk siltuma nekā lapu salātiem. Sējot agrāk, vēsā laikā augi var izziedēt.

CITI ŠOBRĪD LASA

Endīvijas iespējams audzēt arī rudenī. Ierokot siltumnīcā vai vēsā pagrabā, pieaugušus augus ar saknēm var uzglabāt 3–4 mēnešus.

Endīvijas ir lielisks C vit­amīna avots. Tās ēd svaigas, pievieno salātu maisījumiem vai pārstrādā. Lapas ir samērā rūgtas, bet, paturot 20 minūtes siltā ūdenī vai diennakti ledusskapī, rūgtumu var samazināt.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.