Audzējam spraģeļsalātus! 0
“Pastāstiet, kā pareizi audzēt sparģeļsalātus!” AINA RĪGĀ
Sparģeļsalāti ir mazpazīstami lapu dārzeņi. Augi vairāk populāri ir Āzijas tautām, pie mums tos audzē reti. Šie salāti atgādina lapu kāpostus, tikai lapas ir sēdošas, garas, lancetiskas, ar pikantu, diezgan sīvu garšu un lielāku vitamīnu daudzumu. Stublājs ir 5–8 cm resns. Uzturā lieto gan lapas (tāpat kā spinātiem), gan sulīgos virszemes stublājus – visbiežāk sautētā, vārītā vai apceptā veidā, kā arī tīteņu gatavošanai.
Sparģeļsalātus audzē no dēstiem, sēju sākot martā, vai ar tiešu sēju laukā no aprīļa līdz jūnija beigām. Starp rindām vēlams 50–60 cm, starp augiem 25–30 cm attālums. Lietošanas gatavību sasniedz 70–100 dienās pēc uzdīgšanas. Jānovāc pirms salnām. Sparģeļsalātus var uzglabāt vairākus mēnešus, pieraktus siltumnīcā vai vēsā pagrabā. Eiropā pazīstamākā šķirne ir ‘Celtuce’.