Sāļā torte “Austriņa” ar trijām kārtām. Konkursa uzvarētājas recepte 2
Šovasar vairākos Latvijas reģionos biedrība “Siera klubs” un Maiznieku biedrība sadarbībā ar pašvaldībām organizēja konkursu “Siera un maizes svētku sāļā torte”. Interese par pasākumu bija liela, turklāt konkursā piedalījās ne vien pieredzes bagātas tortu cepējas, bet arī jaunieši – topošie konditori. Žūrija, kas vērtēja receptūru, formas oriģinalitāti, noformējumu, garšu un prezentāciju, bija patīkami pārsteigta par meistarību un radošo izdomu.
Torte Austriņa
Tortes Austriņa gatavotāja Astrīda Čeppe konkursā “Siera un maizes svētku sāļā torte” ieguva pirmo vietu Vidzemes novadā.
Pirmajai kārtai
• 800 g plāni sagrieztu “Donas” rudzu maizes šķēļu (bez garozas)
• 300 g Mālpils siera
• 2 ēdamkarotes kaņepju aizdara
• 4 olu dzeltenumi
• 250 ml augstākā labuma olīveļļas
• 1 ēdamkarote Dižonas sinepju
• 1 ēdamkarote citrona sulas
• Garšaugu eļļa
• Sāls
• Pipari
Olas divas minūtes noplaucē verdošā ūdenī un strauji atdzesē ledus ūdenī. Dzeltenumus atdala no baltumiem un puto, līdz mainās krāsa. Pievieno sinepes un, nepārtraukti putojot, tievā strūklā pakāpeniski liek klāt eļļu, tad – kaņepju aizdaru, sāli, piparus un citrona sulu pēc garšas. Iecilā caur sietu izberztu sieru, saputo, nogaršo un ziež starp maizes kārtām. Maizes mitrināšanai izmanto atbilstīgu garšaugu eļļu.
Otrajai kārtai
• 600 g plāni sagrieztu “Lielezera” saldskābmaizes šķēļu (bez garozas)
• 300 g Mālpils siera
• 2 lieli nogatavināti avokado
• 150 ml vīnogu kauliņu eļļas
• Smalki rīvētas 2 laimu miziņas un sula (pēc garšas)
• 3 ķiploka daiviņas
• Zaļais čili pipars
• Jūras sāls
• Pipari
Avokado nomizo, liek virtuves kombainā, pievieno laima sulu, sarīvētas laima miziņas, čili un puto. Pēc tam liek klāt eļļu, caur sietu izberztu sieru, sāli un piparus. Nogaršo, vai kaut kā netrūkst, un ziež starp maizes kārtām.
Trešajai kārtai
• 600 g plāni sagrieztu “Lāču” dabas maizes ar burkāniem un sēklām (bez garozas)
• 300 g Mālpils siera
• 400 ml kokosriekstu piena
• 200 g kokosriekstu eļļas
• 2 citronzāles stiebriņi
• 2 ķiploka daiviņas
• Gabaliņš ingvera
• Gabaliņš čili
• Jūras sāls
• Pipari
Čili, ķiploku un ingveru apcep kokosriekstu eļļā, pievieno citronzāli, kokosriekstu pienu un vāra uz lēnas uguns, līdz veidojas krēmīga konsistence. Izkāš, atdzesē, pieber sieru, sāli un piparus. Saputo, pagaršo un ziež starp maizes kārtām.
Tortes virspusi noziež ar pēdējās kārtas masu, rotā ar svaigiem un kaltētiem dārzeņiem.