Piparmētru-citronu marināde 5
4–5 ēdamkarotes citrona sulas
3–4 lapiņas piparmētru
60 ml baltvīna
Viens liels sīpols
Ķiploku pulveris (vai 2–3 sasmalcinātas ķiploku daiviņas)
Majorāns, timiāns, malti sarkanie pipari (asie un saldie)
Pagatavošana
1. Sīpolu sasmalcina.
2. Piparmētru sakapā, pārlej ar citrona sulu.
3. Sajauc sīpolus un piparmētru. Pievieno garšvielas un ķiploku.
4. Pārlej maisījumu ar vīnu. Visu kārtīgi sajauc.
5. Gaļu marinē vienu stundu.
Marināde uz citrona bāzes ir garšīgāka, bet skābums – mazāk agresīvs, tas nesašķeļ gaļu šķiedrās, tomēr padara to mīkstāku.
Sula veicina gaļas ātrāku fermentēšanos. Papildus mīkstināšanai citrons palīdz gaļai vieglāk uzsūkt garšvielas un garšaugus. Turklāt šī marināde pasargā gaļu no pārliekas apdegšanas, jo pirmā karstuma ietekme skar marinādi, nevis gaļu.