Foto: Inita Šteinberga

Sākam jaunus dārza pierakstus! 0

“To es noteikti atcerēšos!” katrs dārza kopējs zina, cik ātri aizmirstas šī apņemšanās un atkal sajūk šķirnes un stādīšanas datumi. Lai tā nenotiktu, jauno sezonu vajadzētu sākt ar pierakstu ieviešanu.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
2025. gads sola “stabilu melno svītru” 5 zodiaka zīmēm
Lasīt citas ziņas

Tomātu kolekcionārei Elgai Bražūnei nekas nedrīkst aizmir­sties vai sajukt kāda šķirne. Tāpēc viņai siltumnīcā vienmēr ir līdzi pierakstu klade. Par labāko Elga atzīst pašu vienkāršāko rūtiņu kladi mitrumizturīgos vākos.

Pieraksta ar lodīšu pildspalvu (tinte mitrumā izplūst). Šī metode jau daudzus gadus atzīta par labāko. Sezonas laikā klade, protams, apsmērējas ar zemi, reizēm pat mazliet saslapst, taču informācija ir piefiksēta un salasāma.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pierakstu kladi netur saulē, lai tā nedeformējas un neizbalo ieraksti. Lai vajadzīgo atzīmētu ātri, katram dārzniekam ieteicams izveidot sev vien zināmus saīsinājumus. Piemēram, Elgas šifrēto informāciju kladē saprot tikai viņa.

Elga joko, ka dārzā nav laika rakstīt romānus, to var darīt datorā. Tad top arī šķirņu apraksti – kladē fiksētie hieroglifi tiek tulkoti arī citiem saprotamā valodā, pilnos vārdos un teikumos. Skaistās un dārgās pierakstu klades gribas saudzēt, un tās visbiežāk tā arī paliek nelietotas.

Katrā kastītē iesprauž pamatīgu uzrakstu ar šķirnes nosaukumu un sēšanas datumu. Labi kalpo speciālas plastmasas zīmītes, kuras var izmantot vairākus gadus. Raksta uz matētās puses. Pērno uzrakstu notīra ar spirtu vai noberž ar smilšpapīru.

Cena: 0,10–0,15 eiro

Uzrakstus vislabāk veikt ar speciālu marķieri, kam norādīts, ka tas ir izturīgs pret ūdens un saules iedarbību. Pēc lietošanas rakstāmajam stingri uzspiež uzgali, lai neizkalst.

Cena: ap 2,50 eiro

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.