Saindēties gluži nevar, bet ēst nevajadzētu. Kāpēc kartupeļi kļūst zaļgani? 15
Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Ko darīt, ja starp kartupeļiem kāds kļuvis zaļgans? Vispareizāk – izmest. Lai arī kartupelis satur daudz vērtīgu vielu: ogļhidrātus, olbaltumvielas, vitamīnus un minerālvielas, tajā var būt arī kaitīgas vielas, un tie ir glikoalkaloīdi.
No tiem vispazīstamākais ir solanīns. Kopā ar hakonīnu tie veido līdz pat 90–95% no visiem glikoalkaloīdiem.
To rašanās iemesls var būt gan nepareiza kartupeļu glabāšanas temperatūra, gaismas ietekme un telpas mikroklimats, klimata ietekme un kartupeļu slimības augšanas laikā, augsnes mitrums.
Kad sākas kartupeļa asnošanās, zaļās krāsas pigments veidojas spilgtas gaismas un paaugstinātas temperatūras ietekmē.
Par augstu solanīna koncentrāciju liecina arī rūgtā garša, kas visvairāk koncentrējas mizā un tās tuvākajos slāņos, kā arī asnos.
Ēdot tādus kartupeļus, gluži saindēties nevar, tomēr vajadzētu izvairīties no to lietošanas uzturā.