Var būt arī kaitīgs, novērotas alerģijas 0
Neskatoties uz savām labajām un ārstnieciskajām īpašībām, arbūzs var arī kaitēt veselībai. “Ja ir cukura diabēts, pirms arbūza lietošanas uzturā obligāti jākonsultējas ar savu ārstu,” iesaka A. Brēmanis. Diabētiķi to nevar ēst lielos daudzumos, jo arbūzā ir daudz cukura. Taču var gadīties, ka ārsts tomēr neaizliedz slimniekam to lietot.
Savukārt alergologs Verners Lozovskis teic, ka pēc arbūzu ēšanas nereti slimnieki sūdzas par alerģiskām reakcijām. Tās nav reti gadījumi, turklāt bieži parādās, ja ir lietoti pirmie sezonas arbūzi. Cilvēki stāstot, ka iepriekš, ēdot arbūzus, alerģiju nav bijis, tā parādījusies pēkšņi. Dakteris Lozovskis uzskata, ka katrai šķirnei, katrai valstij, no kuras tiek vesti arbūzi, ir dažādas ražošanas tehnoloģijas. “Pārsvarā šīs alerģijas izraisa arbūzu audzēšanas laikā izmantotās ķīmiskās vielas. Piemēram, nitrāti un pesticīdi. Ja iepriekš ir bijušas dažādas alerģiskas reakcijas uz ķīmiskām vielām, arī medikamentiem, tad jāuzmanās, jo var rasties nepanesamība pret importa augļiem, ogām un dārzeņiem, tostarp arī arbūziem,” brīdina V. Lozovskis.
Alerģiskiem cilvēkiem ārsti iesaka ieviest uztura dienasgrāmatas. “Pacientam ir sīki jāatceras, kādus produktus un kādā daudzumā viņš ir ēdis. Pēc šīs dienasgrāmatas ārsts varēs vieglāk noteikt diagnozi,” skaidro V. Lozovskis. Visbiežāk alerģijas no arbūziem izpaužas ādas reakcijās – izsitumos un tūskās. Ja paveicas, tad izsitumi ātri pāriet, bet var būt arī smagāki gadījumi, kad obligāti jāvēršas pie ārsta. Izsitumus bieži vien pavada nieze.
Lai mājas apstākļos mazinātu niezi un izsitumus, pie rokas jābūt antihistamīniem. “Bez receptes aptiekās var nopirkt zirteku, klaritīnu, tavegilu, kā arī suprastīnu,” stāsta alergologs.
Dietologs Brēmanis pieļauj, ka alerģija var būt no tā, ka cilvēks ēd arbūzu pārmērīgi lielā daudzumā. “Ir jārēķinās, ka ogļhidrāti jeb cukuri, uzņemti diezgan prāvā dozā, var provocēt izmaiņas organismā. Jebkura produkta patēriņā nepieciešams ievērot mērenību. Nevajag ēšanas procesu pārvērst par pierīšanās procesu,” aizrāda A. Brēmanis.