Ūdens, cukurs un citas vielas 0
“Arbūza pamatsastāvdaļa līdzīgi kā citām ogām, augļiem un dārzeņiem ir ūdens. Turklāt ļoti daudz ūdens – ap 90%,” stāsta dietologs Andis Brēmanis. Papildus ūdenim ir arī citas vielas – olbaltumvielas, tauki un ogļhidrāti jeb cukuri, kas ir vairākumā. To pierāda tas, ka arbūzs ir ļoti salds. Olbaltumvielas ir teju pusgrams 100 gramos, tauku ir vēl mazāk, savukārt cukuri (glikoze, fruktoze, disaharīds un saharoze) kopā veido apmēram 8%.
Kā stāsta dietologs, arbūzs satur arī dažādus mikroelementus. No minerālvielām ir daudz magnija un kālija, arī dzelzs, kas nepieciešama asinsradei, pavisam nedaudz arī fosfora, bet ļoti maz nātrija.
Kālija ietekmē arbūzam piemīt ļoti izteikta urīndzenoša ietekme, tāpēc arbūzu plaši izmanto diētu terapijā, lai veicinātu šķidruma apriti organismā.
Savukārt magnijs ir svarīgs nervu impulsu pārvadei.
“Arbūzos ir maz vitamīnu, salīdzinot ar citām ogām un augļiem. Tajos ir mazliet C vitamīna, beta karotīna, arī folskābes,” teic A. Brēmanis.