Liena Muceniece
Liena Muceniece
Foto – Uldis Muzikants

Bišu saime – kā personība. Lielvārdes “Puteņu” radošā pieeja medus biznesā 0

– Bargs sals vēl nedraud, – pie stropa stāvēdama, pēc bišu uzvedības laiku prognozē biteniece Liena Muceniece. Viņas ģimene Lielvārdes novada “Puteņos” saimnieko ar bioloģiskām metodēm un pret dabu izturas īpaši, izbaudot tās skaistumu un tuvumu. Mucenieki ir profesionāli mākslinieki, kas pārcēlušies uz laukiem un izmanto radošu pieeju abās savas saimniecības nozarēs – dārzeņu audzēšanā un bišu kopšanā.

Reklāma
Reklāma
RAKSTA REDAKTORS
“Ārsts atnāk ar kafiju, bez steigas…” Paciente dusmīga, kāpēc “Veselības centrs 4” atļaujas necienīt cilvēku laiku
7 pārtikas produkti, kurus nevajadzētu bieži ēst. Tie ļoti var kaitēt zarnām
7 iemesli, kāpēc jūs nespējat zaudēt svaru pat, ja pārtiekat tikai no vienas salāta lapas
Lasīt citas ziņas

Ziemā bites savelkas kamolā. Patlaban kamolos savilkušās tikai jaunākās, mazākās saimītes. Spēcīgās vēl izbauda silto rudeni un rosās.

Bišu darbi ir Lienas pārziņā, uz medus burciņām tā arī rakstīts – “Lienas medus”. Ar 60 saimju apkopi viņa tiek galā viena. Protams, kad vajag papildspēkus, palīgā nāk vīrs Edgars un bērni. Pirmie, pirms gadiem piecpadsmit iegūtie stropi iznīkuši, jo nav bijis vajadzīgo zināšanu, ka bitēm jāapkaro ērces. Kad dārzā apmeties spiets, Liena biškopībai pievērsusies nopietni. Saimniece apmeklējusi biškopības kursus un katru gadu palielinājusi saimju skaitu. Patlaban dravas novietnes ir četrās vietās. Liena uzskata, ka tagad galvenais ir domāt par kvalitatīviem uzlabojumiem, saimju skaitu īpaši nepalielinot. Ja nozari paplašinātu, vajadzētu meklēt strādnieku, taču algot kādu ir liela atbildība (ja nu medus raža minimāla, kā pēdējos divos gados, būtu tikai zaudējumi). Vasarā labi palīgi ir biškopības studenti, kas ierodas praksē. Liena plāno kļūt par atzīto uzņēmumu un kooperēties ar citiem dravniekiem.

Bitēm klājas grūti

CITI ŠOBRĪD LASA

Divi pēdējie gadi bijuši ļoti smagi visiem biteniekiem, arī Lienai. Pēc aizpērnā tukšā gada bites vasaras beigās nepaguva saaudzēt pietiekami lielu jauno maiņu, un pavasarī daudzas saimes bija gājušas bojā. Sevišķi bēdīga aina pavasarī bija vērojama stropos, kur ziemoja mazās saimes. Slapjajās vasarās lielu postījumu nodara arī bišu ērces, kas strauji vairojas. Savukārt mainīgie laika apstākļi ziemā un pavasarī maldināja bites, un tās sāka agri perot. Rezultātā saime cītīgi sildīja perus un vairs nepārvietojās pa rāmjiem, lai ēstu medus krājumus. Lai arī malējos rāmjos bijis gana daudz medus, saime aizgājusi bojā.

Liena uzskata, ka nav vērts pārāk bēdāties, jo tā ir tikai mācība. Pavasarī no saimēm, kas pārziemojušas, veido atdaleņus un atjauno dravu.

Svarīgi, lai bites nebūtu pārāk silti sasegtas. Tas pasliktina ventilāciju un var veicināt perošanu nelaikā. Silti sasedz tikai ziemas beigās, kad normāli sākas perošana.

Mātes izvēle svarīga

Liena jaunajām saimēm izmanto kvalitatīvas, no profesionāliem audzētājiem pirktas bišu mātes. Viņa pārliecinājusies – lai arī spieta māte visādi citādi būtu laba, spietošanas niķi tā neatmetīs. Un kuram tad patīk lēkāt pa kokiem un tvarstīt spietus!? No 15 spieta māšu saimēm pie kārtības izdevies noturēt tikai divas. Pārējās spietojušas, kaut regulāri ņemts nost saimes spēks – peru rāmji un bites.

Lienai ar bišu saimēm patīk darboties lēni un nesteidzīgi. Katra saime tiek godāta kā personība, un ar to attiecīgi apietas. Tieši tāpēc Lienai neder dravošanas metodes, kad katru saimi izkontrolē reizi nedēļā. Vasarā ik pēc desmit dienām gan tiek iets pie katras saimes, lai izgrieztu tranu rāmjus, kas ir viena no pretvarras cīņas metodēm. Taču pašu ligzdu saimniece tik bieži necilā.

Vienas no Lienas favorītēm ir miermīlīgās Bakfāstas bites. Izmēģinājumam tiek iegādātas arī citu šķirņu mātes.

Reklāma
Reklāma

Stropus meklē vieglus

Lielākā daļa stropu Lienas dravā ir vairāk nekā desmit gadu veci un jau nolietoti. Saimniece domā par jaunu bišu namiņu iegādi. Jau vairākus gadus tiek saimniekots ar dažādiem stropiem, lai izvēlētos, kurš modelis labākais. Jārēķinās, ka katrā arī atšķiras dravošanas metodes, ir savi plusi un mīnusi.

– Darbs ar bitēm ir ļoti smags. Pilno saimes rāmju un magazīnu cilāšana nav joks. Negribu vecumā staigāt sāpošu un salīkušu muguru, jo tā ir bitenieku profesionālā slimība. Tādēļ mēģinu visu iekārtot tā, lai atvieglotu darbu, – savas darba metodes un stropu izvēli skaidro Liena. Izvēli ierobežo tas, ka arī turpmāk plānots saimniekot ar bioloģiskām metodēm. Līdz ar to jāievēro zināmi noteikumi. Piemēram, vieglos putuplasta stropus lietot nedrīkst. Liena to gan neuzskata par godīgu aizliegumu, jo, piemēram, Somijā bioloģiskajiem biteniekiem tie ir atļauti. Arī no izturības viedokļa šiem stropiem nav ne vainas, jo vecus, iebojātus koka stropus grauzēji izvēlas pat labprātāk. Pelēm putuplasta stropi patīk – tās dodas iekšā pa plašo skreju, taču šīs problēmas var risināt.

Patlaban par labāko variantu Liena uzskata daudzkorpusu stropiem līdzīgo modeli. Tajā nav lielo, smago rāmju. Arī lig­zdas telpā ir apmēram tādi paša izmēra rāmīši kā magazīnā, kurus viegli izcilāt. Katrā apkārē ir pa desmit rāmjiem. Šādus stropus jau novērtējuši un lieto bitenieki Lietuvā.

Vieglie stropi sevišķi vajadzīgi bioloģiskajiem biškopjiem. Tiklīdz dravas tuvumā kāds lauksaimnieks sēj rapsi, bioloģiskajam biteniekam jābēg (lai medū būtu pēc iespējas mazāk atliekvielu no ķīmijas, ar kuru apstrādā laukus)! Ērti pārvietošanai ir vagoniņi, taču tie ir dārgi un visur neiebrauksi.

Par transportēšanu jādomā arī tad, ja vēlas dažādot medus sortimentu un iegūt monofloro medu, kurš pārsvarā ir no viršiem, liepām, griķiem vākts nektārs.

Saimes dzīvei stropa veidam nav tik lielas nozīmes. Galvenais, lai netrūktu labas barības un stropā būtu sauss.

Medum piešķir jaunu garšu

Medus ražošanas aprīkojums iegādāts un piemērotas darba telpas ierīkotas ar Eiropas atbalstu. Liena ir čakla projektu rakstītāja, jo tā ir iespēja modernizēt un uzlabot savu saimniecību. Arī pie jaunajiem stropiem ar pašu rocību vien netikt. Realizējot daudzās prasības, kas tiek izvirzītas biteniekam, rezultātā atvieglo dzīvi. Piemēram, pēc visiem noteikumiem izveidotajā medus ražošanas telpā mājas pagrabā strādāt ir daudz vieglāk nekā rosīties virtuvē, kā to darījuši līdz šim. Patlaban notiek arī saimniecības statusa maiņa medus ražošanā. No primārā medus ražotāja, kas savu produkciju drīkst tirgot tikai pats, Liena plāno pārtapt mazā pārtikas ražošanas uzņēmumā.

Tas ļautu tirgot preci arī veikalā. Šim solim jau viss sagatavots: iepakojums, etiķetes ar bērnu veidotu dizainu, izstrādātas dažādas medus receptes, jo tikai ar medus tirgošanu vien nepietiek. Lienas meistarstiķis ir medus ar dažādām neparastām piedevām. Viss sācies ar pēkšņu iedomu, ka vajadzētu dabūt kopā vairākas veselīgas lietas: medu, vībotnes un kumelītes. Liena izmēģinājusi dažādas receptes, konsultējusies ar profesionāļiem, ārstniecības augu zinātājiem. Rezultātā radīta buķete neparasta medus: ar vībotni, piparmētru, ingveru, čili, kanēli. Ieliec tādu bagātināta medus karoti tējā, un ir gan saldums, gan zāļu aromāts. Pievienotās zālītes ir samaltas, tāpēc kopā ar medu tās iedarbojas daudz pilnīgāk nekā, piemēram, aplejot lapas vai auga gabaliņus.

Šādi papildinātu medu Liena iesaka ne tikai tējām, bet arī dažādām mērcēm, gaļas iemarinēšanai un pie tās. Ir garšīgi pat ar puscietiem sieriem. “Lienas medu” var iegādāties arī mājaslapā internetā, tādēļ sortimentam jābūt pietiekami plašam un interesantam.

PADOMI

• Medus jālieto visu laiku, lai stiprinātu imunitāti, vairotu enerģiju. Tikai tā tas dos vēlamo efektu, nevis ēdot lielām karotēm, kad slimība jau klāt.

• Liena secina, ka latviešu pircēji ir izglītotāki medus sortimentā nekā, piemēram, amerikāņi, kas par medu uzskata saldu vielu, ko izspiež no plastmasas pudelītes.

• Īsts brīnumlīdzeklis pret saaukstē­šanos ir bišu maize. Tā strauji uzlabo imunitāti, turklāt no tās parasti nav alerģijas pat tiem, kas nevar lietot ziedputekšņus.

• Kopjot bites, Liena dūmekli lieto tikai niknākām saimēm un rudenī, medu bitēm atņemot. Vasarā pietiek ar ūdeni, kas ieliets pulverizatorā. To var lietot tūliņ – tas nevar apdzist vai slikti iekurties kā dūmkanna.

• Pret varru Liena apstrādā bites ar skābeņskābes sīrupu. Pirmajā reizē to smidzina uz rāmjiem, otrajā reizē pilina starp tiem. Šoruden viņa plāno vēl vienu apstrādes reizi ar skābes dūmiem. Taču to nedarīs pati – sarunās pieredzējušu bitenieku, kam ir vajadzīgais aprīkojums.

Foto – Uldis Muzikants

• Medus garšu var dažādot, tam pievienojot to, kas pašam garšo un ir veselīgs, piemēram, aromātisku ārstniecības augu drogas. Rīkojas tā: augus pamatīgi izkaltē (lapas, ziedus, saknes), samaļ pulverī un vēlamajā koncentrācijā iemaisa medū.Šim nolūkam vajadzīgs tāds medus, kas rudenī tikko sakristalizējies, bet vēl nav sacietējis. Ja medus ir vienā gabalā, to mazliet ūdens peldē atsilda. Svaigs, šķidrs medus šiem maisījumiem neder. Piedevas vislabāk pievienot medum, kam nav izteiktas garšas, piemēram, rapšu un pavasara ziedu.Vienā reizē ieteicams pagatavot nelielu daudzumu medus.

Gatavojot medu ar ingveru, kam būs sildošs efekts, Liena iesaka iegādāties bioloģiski audzētu sakni ekoveikalos. Tā gan ir dārgāka nekā lielveikalos, toties daudz aromātiskāka. Gatavais ingvera pulveris nederēs.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.