Iestājoties atkusnim, sācies kļavu sulu laiks. Daži saimnieki jau paguvuši satecināt šo koku saldeno sulu 10
Sandra Dieziņa, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”
Iestājoties atkusnim, sācies kļavu sulu laiks. Daži saimnieki jau paguvuši satecināt šo koku saldeno sulu un sola piegādāt saviem klientiem.
Spriežot pēc publiski pieejamās informācijas, šogad kļavu sulu laiks sācies daudz agrāk nekā iepriekšējos gados. Sociālajā vietnē “Facebook” Skrīveru pagasta bioloģiskās zemnieku saimniecības “Ragāres” saimnieki nule kā vēsta, ka “straujš atkusnis pēc spēcīga sala nozīmē tikai vienu – jāņem urbītis un jādodas pie savas mīļākās kļavas tvert saldo kļavu spēka dzērienu”.
“Ragārēs” šo gadu sākuši ar pirmo kļavu sulas krūzi jau Vecgada naktī. Arī pagājušās nedēļas atkusnī veikuši 30 urbumus agrākajās kļavās, un sulas pieticis ne tikai pašiem, bet arī aktīvākajiem sekotājiem.
“Ragāru” saimnieks Jānis Vaivars stāsta, ka šis nav pats agrākais laiks, kad ievāktas kļavu sulas. Pēdējo divu gadu laikā ziemas bijušas netipiski siltas, un kļavu sulas izdevies tecināt laikā starp Ziemassvētkiem un Jaungadu.
“Tagad gaisa temperatūra ir ap nulli, un kļavu sulas rodas laikā, kad temperatūra mainās no mīnusiem uz plusiem. Svarīga tieši ir tā pāreja, lai pēc mīnusiem nāk plusi. Tad arī sulas ir ļoti saldas,” komentē saimnieks. Kļavu sulas turpina tecēt, un saimnieki vēsta, ka nedēļas nogalē ar savu vākumu būšot Āgenskalna tirgū.
Ar ko īpašas kļavu sulas? Tās ir garšīgas un dabūjamas agrāk nekā bērzu sulas, tajās ir gan cukurs, gan minerālvielas, komentē “Ragāru” saimnieks.