Sacepums ar vārpatu, zupa ar virzu. Vija Eniņa ēdienkartē integrē arī nezāles! 0
Augu pazinēja un farmācijas doktore Vija Eniņa dabā dodas visu gadu un pat ziemā zina, kur mežā, purvā un upmalā rodami vērtīgumi. Viņa iesaka ikvienam izmēģināt trīs receptes, vien sastāvdaļu daudzums un attiecības jāatrod pašam, mēģinot un eksperimentējot.
Augu lapiņas bļodā
Saplūc rasaskrēsliņa (raspodiņa), nātru un ceļteku lapas. Visvairāk raspodiņa lapu, klāt nedaudz nātru un ceļteku. Attiecības aptuveni šādas – 3 : 1 : 1. Visu blanšē aptuveni trīs minūtes, smalki sagriež vai sakapā, pievieno sagrieztus lociņus un svaigu gurķi. Aizdara ar eļļu vai sev tīkamu piena produktu – jogurtu, kefīru, rūgušpienu vai krējumu.
Sakņu zupa ar virzu
Uzvāra puslitru ūdens, tajā liek rīvētus burkānus, pētersīļa saknes gabaliņu, pēc dažām minūtēm pievieno sīki sagrieztus kartupeļus. Kad tie mīksti, ieber sauju smalki sagrieztas virzas, uzvāra, pavāra trīs minūtes. Gatavai zupai piedien nedaudz krējuma un zaļumu – dilles, pētersīļa lapiņas.
Sacepums ar vārpatu
Savāc vārpatas sakneņus – tos garos striķus, ko parasti dēvē par vārpatas saknēm –, kārtīgi nomazgā, sagriež gabalos. Tad met karstā ūdenī un novāra. Pēc tam sablendē vai samaļ gaļas mašīnā. Sakarsētā dziļā pannā liek iegūto sakneņu masu, olu un piena maisījumu. Cep cepeškrāsnī, kamēr virspusē veidojas brūngana garoziņa.
Vairāk par augiem var lasīt žurnāla “36,6°C” pielikumā “Dabas Dziedniecības Ceļvedis”