Ne tikai skaisti, bet arī vērtīgi: kā no pīlādžiem pagatavot vērtīgu sīrupu? 12
“Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.
“Ja pīlādžiem daudz ogu, būs auksta ziema, bet slapjš nākamais pavasaris,” vēsta ticējums. Protams, daļa ogu jāatstāj putniem, bet kaut ko var ievākt un sagatavot ziemas krājumiem. Svaigas pīlādžogas nav ieteicams ēst saujām tiem, kuriem ir jutīga kuņģa gļotāda! Ogu sīvums, rūgtums var kairināt kuņģi. Apēdot vairāk nekā desmit kaltētu pīlādžogu, var veicināt gremošanu.
Lai saglabātu iespējami daudz pīlādžos esošo bioloģiski aktīvo vielu (A, C, P vitamīnu u.c.), ogas ieteicams sasaldēt. Pīlādžus salasa, izmet bojātos, noņem kātiņus, mazgā, notecina, nosusina un liek saldētavā izklātā veidā. Kad sasaluši, ieber maisiņos un uzglabā -18 °C.
Bet var pagatavot arī pīlādžu sīrupu, ko lieto pie karstas tējas (īpaši ieteicams saaukstēšanās gadījumos), kā arī dažādu dzērienu un saldo ēdienu gatavošanā.
Pīlādžu sīrups
Kas būs nepieciešams?
• 1 l pīlādžu sulas
• 1,3 kg cukura
Kā gatavot?
1. Ievāc pilnīgi gatavas ogas. Atbrīvo tās no kātiņiem, diennakti mērcē aukstā ūdenī, tad 10 minūtes plaucē verdošā ūdenī.
2. Mērcētās ogas izspiež sulu spiedē.
3. Iegūto biezeni lej katlā, karsē uz lēnas uguns, kamēr virspusē paceļas biezumi, ko nosmeļ ar putu karoti.
4. Sulu izkāš, lej katlā un pieber cukuru. Vāra aptuveni 5 minūtes, līdz izkūst cukurs. Nosmeļ putas.
5. Karstu sīrupu pilda izkarsētos traukos un aizvāko. Uzglabājas ļoti labi!