Rudens nogurumu iespējams pārvarēt ēdot sezonas dārzeņus un augļus + Infografiks 0
Rudenī uzturā nepieciešams lietot vietējos produktus, tostarp vērtīgos rudens dārzeņus un augļus, kas satur vērtīgas uzturvielas un vitamīnus, palīdz pārvarēt rudens nogurumu, sagatavot organismu ziemas periodam. Lai veicinātu vietējo sezonas produktu izmantošanu ikdienas maltītēs, LIDO sadarbībā ar uztura speciālistiem ir izveidojuši Rudens sezonas produktu kalendāru, norādot, kas tad ir vērtīgākais, ko ēst katrā rudens mēnesī.
LIDO Rudens sezonas produktu kalendārs atklāj, ka septembrī uzturā ieteicams lietot tomātus, jo tie satur organismam nepieciešamās minerālvielas – kāliju, fosforu, kalciju. Šie minerāli nodrošina vielmaiņu un barības vielu uzsūkšanos, uztur normālu asinsspiedienu, piedalās smadzeņu apgādē ar asinīm, kā arī stipru kaulu, zobu, matu un nagu veidošanas procesos. Tāpat septembrī jāēd vietējās plūmes, ābolus, bumbierus, kā arī dažādus ķirbju, burkānu, kartupeļu un biešu ēdienus.
Savukārt oktobrī jāturpina ēst svaigas plūmes, burkānus un produktus, ko iespējams ēst neapstrādātus. Tas nenozīmē, ka jāizvairās no vārītu, sautētu vai krāsnī ceptu dārzeņu lietošanas uzturā. Termiski pareizi apstrādāti dārzeņi joprojām satur derīgas uzturvielas. Savukārt novembrī ieteicams ēst dažādus sakņaugus, kuri, pareizi uzglabāti, nezaudē vitamīnus un palīdz uzlabot organisma veselību, piemēram, rutkus, bietes, selerijas saknes. Rudens nogalē imunitāti stiprināt lieliski palīdz arī smiltsērkšķi.
„Rudens sezonā īpašu uzmanību pievēršam Latvijā audzētiem augļiem un dārzeņiem. Tos izmantojam dažādos ēdienos, desertos, pankūkās un arī dzērienos. Septembrī LIDO apmeklētāji ļoti iecienījuši burkānu ķirbju svaigi spiesto sulu, sezonas dārzeņu sautējumus un dažādus kartupeļu ēdienus,” norāda Solvita Treilande, AS LIDO valdes locekle, ražošanas virziena vadītāja. „Rudenī ir būtiski ēst vitamīniem bagātos augļus un dārzeņus. LIDO, kā lielākais ēdināšanas uzņēmums Latvijā, vienmēr ir rādījis priekšzīmi, maksimāli izmantojot Latvijā audzētus produktus, īpaši dažādus sezonas gardumus.”