Rudens nāk, bet vīnogas vēl nav gatavas… Vai ir vērts tās novākt negatavas? 3
Rudens jau nāk, bet vīnogas vēl nav gatavas. Nezinu, vai tās norautas var ienākties, un kā labāk tās glabāt? Jautā Baiba Salaspilī. Konsultējusi vīnogu audzētāja Jana Drēviņa.
Ja gaidāma tikai kāda salna, tad vislabāk visu augu un vīnogas ietīt agrotīklā, ieteicams pat vairākās kārtās. Tā dara arī vīnogu audzētāji siltākās zemēs. Ir vērts pacensties, jo vislabāk ogas ienākas pie auga.
Saglabā mitrumu
Taču arī negatavām norautām ogām, ja tām jau ir raksturīgais aromāts, ogas izbriedušas, bet vēl gana garšīgas, ir cerība ienākties. Ar ķekaru novāktās ogas saliek kastītē un novieto vēsā vietā.
Vīnogas labāk jutīsies, ja tās ieliks starp ēveļskaidām (ne zāģskaidām!).
Vislabāk vīnogas glabājas un palēnām ienākas ledusskapī.Lai telpās turētās ogas ar laiku nezaudētu mitrumu, ķekara galu aptin ar mitru papīru (tādu, kas strauji nepūst un neizjūk) un notin ar pārtikas plēvi.
Ja vīnkoks liels, ogas var nogriezt ar visu zaru. Arī šim zaram griezuma vietas notin, lai pēc iespējas ilgāk saglabātu mitrumu augā. Ja ogu nav daudz, tās var sakārt uz auklas vēsā vietā.
Ja ārā pie dzinuma uzkavētos ķekarus apsēduši putni, var izlīdzēties, skaistākajiem ķekariem uzšujot maisiņus no agrotīkla. Tie laidīs cauri saules gaismu, kas vajadzīga ogu nobriešanai. Šis maisiņš arī pasargās no vēsuma un temperatūras svārstībām.
Novērtē vīnkoku
Taču svarīga patlaban ir ne tikai raža, bet arī pats vīnkoks. Vīnogulāju veģetācija sākās vēlu, tādēļ arī daudz vēlāk ienākas ogas un nobriest augu dzinumi. Ja dzinumi jau nokoksnējušies, miza kļuvusi brūngana, vīnogas var atstāt vai raut nost pēc saviem ieskatiem.
Pēc ražas novākšanas arī segt augu vairs nevajag – lai lapas apsalst un pošas ziemai. Taču tad, ja augam dzinumi ir zaļgani, nenobrieduši, jāpalīdz vīnkokam gatavoties pārziemošanai.
Noteikti nogriež visus ķekarus (vai vismaz lielāko daļu), jo arī ogu briedēšana patērē vīnkoka spēku, kuru tam vajadzētu veltīt dzinumiem. Ja dzinumi nepagūs pietiekami nobriest, tie ziemā apsals, un nākamgad ražas var nebūt.
Vislabāk šādiem augiem novākt visu ražu, bet turpināt segt pašu augu, lai saglabātu zaļo lapu masu, kas vajadzīga augšanas turpināšanai. Šogad vīnogas vēl būtu jāpabaro ar kālija sulfātu.