Rudenīgais brūklenes rūgtums – ievārījumā un ne tikai.. 0
Šajā gadalaikā brūklenēs vairs ne miņas no saldās vasaras garšas – tās ir rūgtenas vai skābas, toties labi uzglabājas bez termiskas apstrādes. Vērtīgās ogas ieteicams ne tikai sarūpēt ziemas krājumiem, bet arī lietot uzturā tieši tagad, kad pirms garās ziemas jānostiprina organisma spējas pretoties vīrusiem un citiem baciļiem.
Brūkleņu čatnijs
(8–10 porcijas)
• 0,4 l svaigu brūkleņu
• 2 ķiploka daiviņas
• 80 g rozīņu
• 80 g brūnā cukura
• 100 ml vīna etiķa
• Bumbieris
• ½ tējkarotes maltu sinepju
• ½ tējkarotes sāls
• ½ tējkarotes maltu melno piparu
Ķiploka daiviņas sakapā. Bumbierim izņem serdi un ar visu mizu sagriež mazos gabaliņos. Pievieno pārējās sastāvdaļas un pannā ar biezām malām uz lēnas uguns sutina, līdz masa sabiezē un brūklenes ir mīkstas. Vīna etiķa vietā var izmantot ābolu etiķi. Savukārt, ja masa ir ļoti bieza, var pievienot mazliet ūdens. Ideāla mērce pie medību un liellopu gaļas, grilējumiem.
Sātīgs smūtijs (2 porcijas)
• 120 g brūkleņu
• 4 ēdamkarotes auzu pārslu
• 250 ml piena
• Banāns
• 2 ēdamkarotes medus
Pilngraudu auzu pārslas samaļ kafijas dzirnaviņās. Visas sastāvdaļas sablendē. Barojošs un vitamīniem bagāts kokteilis – enerģijas deva darbīgai dienai.
Viegls kokteilis (3 porcijas)
• 150 g brūkleņu
• 4 plūmes
• Banāns
• 150 g jogurta bez piedevām
• 150 ml ābolu sulas
• 2 ēdamkarotes medus vai brūnā cukura
Plūmēm izņem kauliņus, banānu sagriež ripiņās. Visas sastāvdaļas sablendē, līdz izveidojas viendabīga, gaisīga masa. Atspirdzinošs un viegls kokteilis – banāns labi noņem brūkleņu rūgtumiņu, svaigi spiesta ābolu sula piešķir svaigumu un spirdzina.
Pīrādziņi ar sieru (10 gabalu)
• 150 g brūkleņu
• 400 g kārtainās mīklas bez rauga
• 100 g kazas vai aitas siera
• 3 ēdamkarotes cukura
• Šķipsniņa sāls
Brūklenes sajauc ar cukuru un kazas vai aitas sieru. Saldēto kārtaino mīklu atlaidina un sagriež 10 x 10 cm kvadrātos. Tajos liek nepilnu tējkaroti brūkleņu un siera pildījuma un aizlipina ciet maliņas. Cep līdz +180 °C uzkarsētā cepeškrāsnī aptuveni 20–25 minūtes, līdz pīrāgi zeltaini brūni.
Pildīti āboli (4 porcijas)
• 8 lieli āboli
• 6 ēdamkarotes cukura
• 8 ēdamkarotes brūkleņu
• 2 tējkarotes pūdercukura
Āboliem izņem serdes, bet tā, lai paliek gana liels iedobums. Tajos pilda 1,5 ēdamkarotes ar cukuru samaisītu brūkleņu. Ja ābolus liek uz cepampapīra, gatavie ir sausāki, bet, ja apakšā lej mazliet ūdens, – sulīgāki. Cep +150 °C aptuveni 10–15 minūtes, lai gan laiks dažādām ābolu šķirnēm var atšķirties. Jāuzmana, lai āboli nekļūst mīksti un neizšķīst. Kad deserts atdzisis, uzkaisa pūdercukuru.
Salāti ar bietēm (4 porcijas)
• 200 g brūkleņu
• ¼ vidējas selerijas saknes
• ⅓ neliela kāļa
• Neliela biete
• Burkāns
• Tējkarote cukura
• 1–2 ēdamkarotes olīveļļas
• ½ tējkarotes sāls
Gatavas brūklenes nedaudz saspaida ar cukuru, pievieno uz smalkas rīves vai plānās skaidiņās sarīvētus dārzeņus, sāli, olīveļļu un izmaisa. Pasniedz aptuveni pēc pusstundas, kad garšas ievilkušās.
Padomi
• Brūklenes labi uzglabājas novārītā ūdenī. Pārlasītas ogas saber burkās un uzlej vārītu, atdzesētu ūdeni. Aizvāko un novieto vēsumā. Var pievienot nedaudz cukura un sāls, bet itin labi uzglabājas arī bez piedevām.
• Ogas var iemarinēt. Piemēram, 0,9 l ūdens pieber ēdamkaroti cukura, pustējkaroti sāls (ja gribas stiprāku garšu, var pievienot kanēļa standziņu un dažas krustnagliņas) un uzvāra. Atdzesētu marinādi uzlej burkā iepildītajām ogām. Aizvāko un glabā vēsumā.
• Cepeškrāsnī cepta gaļa sader ar brūkleņu mērci. To gatavo, 50 ml sausa sarkanvīna katliņā uzkarsējot ar 200 g brūkleņu, pievienojot gaļas cepšanas laikā izdalījušos šķidrumu un pasautējot. Pieliek 80 g svaigu brūkleņu, samaisa un pasniedz galdā.